Gå direkt till textinnehållet

TV4 påstod att äkta Facebookkonto var ett främlingsfientlig fejkkonto

Granskningsnämnden för radio och tv fäller TV4 Nyheterna för att ha kränkt enskilds privatliv.

Inslaget som sändes i augusti förra året handlade om en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som visat att antalet botar som sprider politiska budskap i sociala medier ökat. I inslaget lades tonvikten på falska konton som sprider främlingsfientliga budskap, och att det kan vara svårt att veta om ett konto är falskt eller äkta.

Som exempel på ett falskt konto visades en Facebookprofil där namnet angavs och profilbilden föreställde en tecknad illustration av en flintskallig man iklädd kostym.

Kontot hade bland annat raljerat över straffpåföljden för personer som bränner bilar och hade också spridit ett falskt citat från statsminister Stefan Löfven (S) om att personer som kastat sten på en ambulans ska få fikabröd.

Annons Annons

TV4s reporter uppgav att efter att ha tagit kontakt med personen via Messenger, försvann sidan.

Personen som hade kontot var verklig och stod med sitt riktiga namn. Han valde att anmäla inslaget till Granskningsnämnden, och uppgav då att skälet till att reportern inte kunde hitta sidan var att han blockerat reportern på Facebook efter att ha fått meddelandena via Messenger.

Granskningsnämnden konstaterar att anmälaren kunde identifieras genom att han nämndes vid namn samt genom att hans namn och Facebook-profil visades i bild.

Nämnden anser också att han kopplades samman med falska konton som sprider främlingsfientliga budskap i sociala medier, och att han därför framställdes som klandervärd och att det därför uppkom ett intrång i anmälarens personliga integritet, i strid mot bestämmelsen om respekt för den enskildes privatliv. Något allmänintresse fanns inte och inslaget fälls därför.

Fler avsnitt
Fler videos