Gå direkt till textinnehållet

”TV4 måste ha kontroll över sin egen framtid”

Pandemiåret halverade i ett slag TV4s vinst – och framtiden är oviss. Att banta verksamheten med 100 tjänster är nödvändigt, säger TV4s vd Casten Almqvist. ”Vi vill ha kontroll över vår egen framtid, den uppgiften har vi oavsett ägare, att klara oss på egna meriter.”

Det har gått några veckor sedan TV4s ledning annonserade att en besparing motsvarande 100 tjänster ska göras på företaget. Inga beslut om var tjänsterna ska tas är klara, konkreta förslag att ta till fackliga förhandlingar väntas först senare i vår. Casten Almqvist beklagar att det blir en lång period av ovisshet för medarbetarna, men menar att det är nödvändigt för att processen ska kunna göras grundligt och respektfullt.

Handlar en del om besparingen om synergier som inte gjordes vid Teliaköpet?
– Nej. Synergierna i affären är kopplade till C More. Affärens vision är att skapa 500 miljoner i nya intäkter på tre år när programinnehåll kombineras med bredbandsuppkoppling, och 100 miljoner i kostnadssynergier, säger Casten Almqvist.

Hur många journalistjobb kan försvinna i sparpaketet?
– Det är för tidigt att säga exakt var tjänsterna kommer att försvinna. TV4 Media, som även omfattar Finland, är ett stort företag med en mängd yrkesdiscipliner. Vi inventerar nu hela vårt affärsområde, som har 1 500 medarbetare, tittar väldigt brett för att se hur kan vi kan få fram motsvarigheten till 100 tjänster i resurser.

Annons Annons

– Men vi har en lång tradition av att investera i journalistik och program, det är hjärtat av verksamheten. Så det handlar ingalunda om att det ska gå ut 100 personer genom dörrarna på Tegeluddsvägen. Det är också viktigt att påpeka att de här 100 är tjänster. Det kan vara anställda, ja, men också konsulter, vakanser, frilansar, säger Casten Almqvist.

Det här sparpaketet kommer efter nio månader då journalisterna slitit hårt, levererat fina tittarsiffror. Är det här tacken, undrar journalistklubben. Vad svarar du?
– Jag förstår verkligen den känslan. Det har varit ett väldigt paradoxalt år, vi har inte på väldigt lång tid haft så fina tittarsiffror och aldrig haft så stor konsumtion på TV4 Play. Därtill har det gjorts rena hjälteinsatser från medarbetarna.

– Samtidigt fick vi precis som många andra företag en rejäl smäll, på kort tid. Vi tappade 1,3 miljarder kronor i intäkter på bara några månader, halverade vår vinst, och återhämtningen går långsamt. Tittar vi framåt ser vi stor osäkerhet, vad gäller bakslag när pandemin går i vågor. Vi ser att medieinvesteringarna i januari gick ned 18 procent – det kommer att vara slagigt och osäkert. Då är mitt ansvar att titta lite mer långsiktigt och säkra en robust och hållbar verksamhet. I det ligger att se över risken och kostnaderna, men också andra parametrar. Våra fokusområden är fortsatt programinnehållet, där journalistiken är central, och teknik kopplat till TV4 Play. Om den nedåtgående trenden inte skulle avta måste vi ha beredskap för att hålla ihop.

Journalistiken är central, men det finns ändå en stor risk att den får mindre resurser?
– Åter, ser man över en organisation på 1 500 medarbetare som omsätter många miljarder är det inte självklart var nedskärningarna ska ske. Med det sagt vore det naivt och fel av mig att säga att vissa verksamheter kommer gå opåverkade genom det här.

Casten Almqvist säger att TV4 måste fortsätta med det företaget varit duktigt på, att ”återuppfinna oss själva och hitta nya arbetssätt”. Det går inte att dra likhetstecken mellan antal medarbetare och kvalitet, menar han.

– Vi har sett genom åren att vi kan transformera oss, ändra våra arbetssätt, och ut kommer bättre mer journalistik – eller juridik, för det här gäller alla funktioner i företaget.

Casten Almqvist tar ett konkret exempel. När han var nyhetsreporter på Sydnytt 1987 var de 4-5 personer som åkte ut på ett jobb, sedan två som redigerade.

– Så jobbar vi inte idag. Vi har moderniserat oss, hittat ny teknik, och lyft kvaliteten på det vi gör. Det är fortsatt TV4s hjärta.

Ni som andra mediehus har redan uppfunnit er själva och effektiviserat många gånger. Tror du att medarbetarna orkar hitta nya arbetssätt en gång till?
– Det är den förväntan jag ställer på mig själv, på mitt ledarteam och alla delar av TV4. Jag har gott hopp om det. Det ligger inte för TV4 att göra på samma sätt som förut, vi har nästan gjort ett nummer av att förändring är den enda konstanten.

Hur motiverar du medarbetarna att fortsätta leverera?
– Jag har duktiga ledningsteam, mitt jobb är att motivera dem. Vi försöker påminna oss om om vilken viktig roll vi spelat för publiken i en svår period. Jag har stor respekt och är väldigt stolt över vad vi gjort och hur vi flyttat fram positionerna.

Inför att Telia skulle köpa TV4 försäkrade du att de är långsiktiga ägare som värnar journalistiken. Nu levererar ni 750 miljoner i vinst, men det räcker inte.
– Det enkla svaret är trendlinjen, att vinsten halverats på så kort tid, oavsett hur stor den är, och att vi ser fortsatt stor osäkerhet. Det gäller att förekomma i stället för att förekommas, när dramatiken runt omkring är så stor. Vi vill ha kontroll över vår egen framtid, den uppgiften har vi oavsett ägare, att klara oss på egna meriter.

Medieinvesteringarnas kräftgång i januari kom som en bekräftelse på att sparpaketet är nödvändigt, säger Casten Almqvist.

– Vi ser en grundtrend som är långsamt tillbaka, men så kom den här januarismällen, även om vi kanske drabbas lite mindre hårt än andra medieslag. Den enda jämförelsen vi har är när it-bubblan sprack 2001, och finanskrisen 2008, då tog det två till tre år för vårt företag att vara tillbaka. Nu är vi ett år in och krisen pågår. Den är alltjämt tyngd av en stor portion osäkerhet.

Annons
Annons
Fler avsnitt
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.