Gå direkt till textinnehållet

TV4: ”Håller dörren öppen för vikariepool”

TV4 har precis som SVT och SR svårt att hitta vikarier snabbt och annonserar just nu efter inhoppsvikarier i Malmö.

”Vi jobbar aktivt med att uppvärdera och visa uppskattning för våra inhoppsvikarier som gör ett fantastiskt jobb”, säger Erik T Larsson, personalredaktör på TV4.

Som Journalisten berättat tidigare har Sveriges Radio och Sveriges Television svårt att hitta vikarier ute i landet. SVT inför på prov en vikariepool, medan SR har inlett en översyn för att lösa vikariesituationen. Även TV4 har märkt av problemen, även om de inte slår så hårt mot företaget eftersom man inte har några lokalstationer längre.

– Vi har väldigt lite kritisk verksamhet utanför Stockholm. Vi behöver inte ta in inhoppsvikarier när någon är frånvarande i till exempel Malmö. Därför har vi en annan situation än vad SVT har, säger Erik T Larsson.

Annons Annons

Under de fyra år som han varit personalchef har han inte sett någon större skillnad i tillgången på vikarier i Stockholm.

– Det fluktuerar naturligt. Jag märker att ett antal rutinerade journalister som tidigare har gått mellan TV4, SVT och SR har hoppat av och börjat arbeta inom PR-branschen, där det finns fler jobb. Men det kompenseras av att det kommer ut journalister från utbildningarna. Det har inte varit en nettominskning.

Ändå lyckas man inte hitta vikarier alla gånger det behövs.

– Det kommer alltid att finnas en obalans i verksamheten eftersom vi måste kunna erbjuda de inhoppsvikarier vi har tillräckligt med arbete för att de ska kunna försörja sig, och då kommer det någon gång i veckan eller månaden att uppstå en vikariebrist, säger Erik T Larsson.

Har ni övervägt att starta en vikariepool?
– Vi överväger alla möjligheter. Vi håller dörren öppen för en vikariepool. Den tekniska kompetens som krävs numera är så stor att det kostar ganska mycket att utbilda en ny vikarie. Om man har en vikariepool slipper man de kostnaderna. Nackdelen är förstås att man riskerar att få ett resursöverskott så att folk sitter sysslolösa.

Fler avsnitt
Fler videos