TV4 fälls för oralsex

15 maj, 2017

GRN-beslut TV4 Fakta visade bilder och videoklipp från swingersmiljö klockan 17.20 en lördag i januari och fälls av Granskningsnämnden för radio och TV.

Den 7 januari sände TV4 Fakta ”American Swing”, som är en dokumentärfilm om en swingersklubb och dess grundare på 1970- och 80-talen i New York.

Programmet började sändas klockan 17.20 på kvällen, vid en tid då man kan förvänta sig att barn kan se på TV, och innehöll intervjuer som varvades med arkivbilder och filmer från klubben. Flera av bilderna och filmerna skildrade nakna personer och personer som hade oralsex eller samlag. Såväl manliga som kvinnliga könsorgan syntes i bild, även i samband med oralsex.

På en bild syntes ett manligt utsmyckat könsorgan och i ett filmklipp hade uppskattningsvis tio personer samlag och utförde oralsex bredvid varandra.

TV4 anser att programmets bilder av nakenhet och sex inte är skadliga eller skrämmande för barn. ”Bilderna är dokumentära och sakliga utan den fiktiva förstärkning som är vanlig i porrfilm. Det är troligare att vuxna, som hunnit införliva olika sorters normativt tänkande, kan uppleva programmet som pinsamt”, skriver TV4 i sitt svar till GRN.

Nämnden anser inte att bilderna är pornografiska, men däremot att de innehöll ”avancerade sexuella framställningar”, och med hänsyn till sändningstiden fäller nämnden därför TV4 för att ha brutit mot bestämmelsen om mediets särskilda genomslagskraft.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Erik Johansson tis, 2017-06-27 18:17
Tv4:s svar var väl sällsynt pinsamt. Ibland skäms man över kollegorna.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies