Gå direkt till textinnehållet

TV-avgiften föreslås gå utanför statsbudgeten

Det förslag till ny finansiering av Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion som Public service-kommittén överlämnar i eftermiddag innebär att alla över 18 år ska betala TV-skatt efter inkomst. Men skatten ska inte läggas in i statsbudgeten, enligt förslaget.

DN Debatt i dag presenterar kommittén huvuddragen i förslaget. Mycket har redan tidigare läckt ut, men en av nyheterna är att kommittén föreslår att TV-avgiften, som i statsrättslig mening blir en skatt, ska gå utanför statsbudgeten. I stället ska intäkterna betalas ut från ett Riksgäldskontoret.

”Till skillnad mot övriga skatter föreslår vi dock att medlen betalas ut från ett särskilt konto i Riksgäldskontoret och inte över ett anslag på statsbudgeten. Därmed kommer medelstilldelningen till programföretagen inte att ingå i den årliga budgetprocessen”, skriver Public service-kommittén på DN Debatt.

”Vi menar att den av oss föreslagna modellen ger förutsättningar för ett fortsatt starkt oberoende och frihet från politisk styrning samtidigt som den ger en trygg, förutsägbar och stabil finansiering av public service.”

Mats Svegfors och Cilla Benkö, VD respektive vice VD för SR, skriver i en kommentar till debattartikeln att budgetfinansiering av public service vore ”ett hårt slag mot vårt oberoende”.

De ställer sig också frågande till om politikerna verkligen kommer att vilja lägga TV-skatten utanför statsbudgeten:

”Vi har ingen som helst anledning att tvivla på den uppriktiga viljan hos utredarna att skydda vårt oberoende. Men det räcker inte alltid med god vilja. Den allt dominerande principen i svensk finanspolitik är att pengar som tas in via skatten ska fördelas via statsbudgeten.”

Som Journalisten tidigare berättat är Cilla Benkö kritisk till en framtida TV-skatt blir en budgetpost i statsbudgeten.

SVTs VD Eva Hamilton har tidigare uttryckt kritik mot att TV-avgiften ska samlas in av någon annan än public service-bolegn. I februari i år skrev hon på DN Debatt: ”För att hålla rågången fri är det också viktigt att public service-bolagen – inte Skatteverket – fortsatt har ansvaret att samla in avgiften.”

I ett pressmeddelande från SVT i dag uttrycker hon sig försiktigare.

”Det finns skäl att modernisera TV-avgiften så att den blir teknikoberoende. Men detta kan göras på flera olika sätt. Nu påbörjar vi arbetet med att analysera skrivningarna i förslaget. Något ställningstagande gör jag därför inte i dag”, skriver Eva Hamilton i pressmeddelandet.

Fler videos
Fler avsnitt