Tidningsutgivarnas annonskampanj har udden riktad mot Avpixlat.

TUs kampanj: ”Vi vägrar avpixla”

23 januari, 2017

Tidningsutgivarna inleder en treårig kampanj om mediernas trovärdighet och pressetiken, med annonser med rubriker som ”Vi vägrar avpixla” och ”Pixlat av hänsyn”.

På måndagen inleds TUs kampanj om mediernas trovärdighet, pressetik och systemet med ansvarig utgivare, med debattartiklar och annonser i dagstidningar.

”Var femte svensk nyhetskonsument misstror medierna. Därför drar TU igång en informationskampanj för att lyfta fram hur medierna arbetar journalistiskt”, säger Jeanette Gustafsdotter, VD för TU – Medier i Sverige, i en kommentar.

Annonserna som är startskottet för kampanjen har rubriker som ”Vi vägrar avpixla”, ”Pixlat av hänsyn” och ”Vi dömer inte, vi pixlar” (se bild intill).

”Mediernas trovärdighet har ifrågasatts förr. Men med en stor skillnad. Tidigare har misstroendet baserats på att allmänheten ville se en ökad hänsyn från pressen. I dag önskar många motsatsen. Medierna misstänks ibland för att mörka, att inte berätta sanningen”, säger Jeanette Gustafsdotter.

Nästa steg i informationskampanjen tas senare i vår. Då handlar det om att belysa systemet med ansvarig utgivare. Dessutom kommer TU att presentera en ny enkätstudie om fejknyheter och trovärdighet.

”En del av misstron grundar sig på okunskap. Därför måste vi bli ännu bättre på att förklara hur ansvariga medier arbetar och varför vi gör på vissa sätt”, säger Jeanette Gustafsdotter.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.

Inlagt av Rikard mån, 2017-01-23 11:11
Hej. Så TU skyddar sanningen genom att hemlighålla den? Fakta är den bästa boten mot fördomar. Om fakta visar på en oanständig sanning, så mycket bättre - endast med kunskap kan vi då agera för att hjälpa våra medmänniskor ur förtryck och misär. Det samlas allt mer vatten på den kvarn som ständigt maler på om att journalister och gammelmedia ingår i en mörkläggningens mesallians med mörka krafter i vårt samhälle, från kommunister och fascister i AFA till muslimska extremister i SUM och en del riksdagspartier. Skada och skam är det att få till inga journalister förstår att uppdraget är att återge vad som sker - inte att döma eller avgöra vad som är lämpligt för folk att veta. Sveriges gammelmedia håller på att göra sig själva till förtryckare i frihetens namn, synes det mig. Kamratliga hälsningar, Rikard, fd lärare
Inlagt av Kurt Johansson mån, 2017-01-23 14:12
Klart missvisande kampanj. Pixlingen sker utifrån hudfärg. Är den misstänkte svensk sker sällan pixling. Är han rasifierad nästa alltid. Omvänd rasism helt klart. Också märkligt med pixlade bilder när polisen ber allmänheten om hjälp. Sluta driva agendajournalistik och förhåll er objektivt sakliga så återkommer förtroendet. Tyvärr tror jag inte journalistkåren - som i regel är miserabelt lågutbildad - har förmåga till detta.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies