Turkiska journalister
kan få livstid

28 januari, 2016

Livstids fängelse. Det yrkar den turkiska åklagaren på för Cumhuriyets chefredaktör Can Dündar och tidningens redaktionschef i Ankara, Erdem Gül.

Dündar och Gül anklagas bland annat för att ha försökt störta den turkiska regering. Bakgrunden till åtalet tros vara att Cumhuriyet förra våren avslöjade hur regeringen försökte föra in vapen i Syrien.

Elva ledande press- och yttrandefrihetsorganisationer, bland dem Reportrar utan gränser, Internationella Journalistfederationen och Committe to Protect Journalists, kräver i en gemensam debattartikel att anklagelserna mot Dündar och Gül omedelbart läggs ned, att de tillåts ta emot besök i fängelset samt att de och övriga fängslade journalister släpps.

Organisationerna uppmanar också demokratiska länders regeringar att sätta press på Turkiet att uppfylla sina nationella och internationella åtaganden vad gäller mänskliga rättigheter.

Turkiet måste bryta sin utveckling mot ett alltmer auktoritärt styre, skriver organisation.

Taggar: Turkiet

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies