Turkisk domstol: ”Olagligt att censurera nyheter”

5 december, 2018

Den turkiska författningsdomstolen slår fast att det strider mot landets grundlag att efterhandscensurera artiklar på nätet.

I en överraskande dom i författningsdomstolen i Turkiet konstateras att blockeringen av en nyhetsartikel från 2006 strider mot landets grundlagar som ”garanterar yttrandefrihet och pressfrihet”.

Artikeln som publicerats i olika former i flera medier, bland annat på nyhetssajten Bianet, handlade om sexuella trakasserier mot kvinnliga anställda vid ett turkiskt flygbolag.

Publiceringarna anmäldes till domstol av bolagets vd, som ansåg att hans integritet hade kränkts. 2015 beslöt en domstol i Istanbul att tillgången till nyhetsartikeln skulle blockeras. Domen överklagades och nu har alltså författningsdomstolen slagit fast att censur är förbjudet i Turkiet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies