Gå direkt till textinnehållet

Turkiet stänger ned 45 medier

Den turkiska mediemyndigheten RTÜK har dragit in sändningstillstånden för 25 radio- och TV-stationer och stängt ned 20 nyhetssajter. Internationella Journalistfederationen kritiserar Turkiets ”flagranta övergrepp på pressfriheten”. Samtidigt fortsätter övergreppen mot journalister i landet och många har gripits och fängslats.

På tisdagen beslutade RTÜK att dra in sändningstillstånden för 25 TV- och radiostationer på grund av påstådda kopplingar till Gülenrörelsen och den så kallade ”djupa staten”, som anklagas för att ligga bakom kuppförsöket i Turkiet i fredags.

De berörda etermedierna är: STV, Samanyolu Haber, Samanyolu Haber Radyo, Can Erzincan TV, Kanal 124, Yumurcak TV, Hira TV, MC TV, Dünya TV, Kanal Türk, Bugün TV, Mehtap TV, Berfin FM, Kanal Türk Radyo, Burç FM, Samanyolu Haber Radyosu, Radyo Mehtap, Haber Radyo Ege, Dünya Radyo, Radyo Küre, Merkür TV, Esra Radyo, Tuna Shoping TV, Samanyolu Haber samt Radyo Anadolu.

De senaste dygnen har myndigheten stängt ned 20 oberoende nyhetssajter, bland dem Haberdar, Meydan, Medyascope, Gazeteport, Rotahaber, ABC och Karşı.

I Azerbajdzjan har myndigheterna stängt TV-kanalen ANS TV efter att kanalen uppgett att de planerade att sända en intervju med Fethullah Gülen.

Internationella Journalistfederationens ordförande Philippe Leruth kritiserar i ett uttalande angreppen på pressfriheten i Turkiet: ”Situationen eskalerar med fler gripanden och mer censur. Det internationella samfundet kan inte stillatigande se på när all form av kritik tystas och de demokratiska värdena därmed hotas i Turkiet”, säger Philippe Leruth.

Samtidigt fortsätter övergreppen mot journalister i Turkiet. Sida-finansierade Bianet som övervakar bland annat pressfrihetsfrågor i Turkiet rapporterar om attacker mot enskilda journalister, samt redaktioner. I söndags vid lunchtid stormade en grupp om 25-30 personer redaktionen på dagstidningen Gazetem İstanbul, som av personerna anklagades för att ha stött statskuppsförsöket.

Nyhetssajten ABC Gazetes ägare Merdan Yanardağ berättar för Reportrar utan gränser att han fängslats efter att sajten varnat för risken för en ny statskupp, en islamistisk. Han är en av många journalister som de senaste dygnen gripits och fängslats för påstådda kopplingar till Gülenrörelsen.

Fler avsnitt
Fler videos