Turkiet stänger 45 medier

20 juli, 2016

Den turkiska mediemyndigheten RTÜK har dragit in sändningstillstånden för 25 radio- och TV-stationer och stängt ned 20 nyhetssajter. Internationella Journalistfederationen kritiserar Turkiets ”flagranta övergrepp på pressfriheten”. Samtidigt fortsätter övergreppen mot journalister i landet och många har gripits och fängslats.

På tisdagen beslutade RTÜK att dra in sändningstillstånden för 25 TV- och radiostationer på grund av påstådda kopplingar till Gülenrörelsen och den så kallade ”djupa staten”, som anklagas för att ligga bakom kuppförsöket i Turkiet i fredags.

De berörda etermedierna är: STV, Samanyolu Haber, Samanyolu Haber Radyo, Can Erzincan TV, Kanal 124, Yumurcak TV, Hira TV, MC TV, Dünya TV, Kanal Türk, Bugün TV, Mehtap TV, Berfin FM, Kanal Türk Radyo, Burç FM, Samanyolu Haber Radyosu, Radyo Mehtap, Haber Radyo Ege, Dünya Radyo, Radyo Küre, Merkür TV, Esra Radyo, Tuna Shoping TV, Samanyolu Haber samt Radyo Anadolu.

De senaste dygnen har myndigheten stängt ned 20 oberoende nyhetssajter, bland dem Haberdar, Meydan, Medyascope, Gazeteport, Rotahaber, ABC och Karşı.

I Azerbajdzjan har myndigheterna stängt TV-kanalen ANS TV efter att kanalen uppgett att de planerade att sända en intervju med Fethullah Gülen.

Internationella Journalistfederationens ordförande Philippe Leruth kritiserar i ett uttalande angreppen på pressfriheten i Turkiet: ”Situationen eskalerar med fler gripanden och mer censur. Det internationella samfundet kan inte stillatigande se på när all form av kritik tystas och de demokratiska värdena därmed hotas i Turkiet”, säger Philippe Leruth.

Samtidigt fortsätter övergreppen mot journalister i Turkiet. Sida-finansierade Bianet som övervakar bland annat pressfrihetsfrågor i Turkiet rapporterar om attacker mot enskilda journalister, samt redaktioner. I söndags vid lunchtid stormade en grupp om 25-30 personer redaktionen på dagstidningen Gazetem İstanbul, som av personerna anklagades för att ha stött statskuppsförsöket.

Nyhetssajten ABC Gazetes ägare Merdan Yanardağ berättar för Reportrar utan gränser att han fängslats efter att sajten varnat för risken för en ny statskupp, en islamistisk. Han är en av många journalister som de senaste dygnen gripits och fängslats för påstådda kopplingar till Gülenrörelsen.

Taggar: Turkiet, pressfrihet

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.

Inlagt av super_leggera ons, 2016-07-20 21:46
Poängen med kuppen visar sig snabbt. Erdogans kupp. Militärteatern i början var bara förevändning. Detta är själva kuppen. Turkiet ska befrias från demokratins smitta. Islam vet bättre.
Inlagt av Rolf Krohna lör, 2016-07-23 03:56
Jag håller inte med dig där. När situationen inträffar att valda politiker drar åt ett håll, media åt andra håll, militären åt andra, och affärsintressen åt sitt håll, och sedan tredje part länder åt sitt eget håll genom att gynna sina egna intressen genom att stödja ”separatister” eller ”rebeller” som gynnar deras intressen. Lägg till korruption. Någonstans här upphör ”demokrati” att helt fungera. ”Demokrati” är inte samma sak som ”folkstyre”, utan ger bara en möjlighet att välja ideologi i form att ett parti. Folket får ju inte välja varesig media, militär, eller affärsintressen eller ens ha något inflytande på deras aktioner i sakfrågor. Den enda vägen som återstår, förutom kaos, är folkstödd autokrati för att återställa ett fungerande system. Det är nog det vi ser i Turkiet. Beklagligt, men så är det. Det finns många historiska exempel, ett i nutid är Fiji.
Inlagt av Jojje Olsson tis, 2016-07-26 15:53
Rolf, förra gången försvarade du övergreppen på fri media i Kina, och nu i Turkiet. Det motsägelsefulla begreppet "folkstödd autokrati", är det något du själv har hittat på? Själva definitionen av autokrati är ju nämligen ett envälde utan maktdelning där den offentliga makten innehas av en envåldshärskare. Varför är du redo att ta strid för något sådant?
Inlagt av Rolf Krohna ons, 2016-07-27 11:58
Jojje, jag försöker inte försvara, jag försöker förklara. Jag tycker inte heller om vad som pågår i Turkiet, men vad är alternativet, ett nytt Syrien, Irak, eller kanske Libyen, Libanon, Kuwait, Irak, Somalia, Bosnia, Saudi Arabia, Afghanistan, Sudan, Kosovo, Yemen, Pakistan, Syrien, eller Ukraina. Erdogan har massivt folkstöd, inget tvivel om det, och nu tar han krafttag mot de grupper som annars skulle ha lett landet in i kaos, död och lidande. Resultatet är motsatsen mot den flyktingvåg Sverige upplever. Det är helt klart folkstödd autokrati, men det är vida bättre än alternativen. Demokratin har nära nog upphört att fungera. Den verkliga testen kommer i återuppbyggandet. Uttrycket "folkstödd autokrati" är avsedd som deskriptiv, inte en definition. Även de forna svenska kungadömena var ju autokratier. Vad jag ser som viktigt är att utveckla folkstyret till just folkstyre, där ledarnas beslut kan styras och ledarna kan avskedas om dom inte följer folkviljan, inte ideologiskt partidemokrati där väljaren endast får välja ideologin. Vi får se hur det går i Turkiet, men i historiskt perspektiv ser jag positivt på utvecklingen. Fiji har gått från demokratur, kaos och korruption, till militärdiktatur, till fungerande folkstyre. Bra gjort. Även Kina har lyckats bra att lämna de interna motsättningarna bakom sig.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies