Gå direkt till textinnehållet

Tunga kulturinstitutioner bryter mot TF

Moderna Museet och Konstfack bryter mot Tryckfrihetsförordningen, TF. Det visar en granskning som tidskriften Scoop gjort i sitt kommande nummer.  

Scoops reporter har begärt att få ut offentliga handlingar på elva olika kulturinstitutioner. Alla bryter mot lagen.

De skyller på att man måste boka tid för att få se diariet och att det tar flera dagar. De kräver dessutom att personen måste legitimera sig och säga vilket syfte uppgifterna ska användas.

Scoops redaktör Fredrik Nejman är upprörd över hur tidningens reporter behandlats, men inte alls förvånad.

Annons Annons

– Det var ett helt medvetet val att granska museer och andra kulturinstitutioner. Min tes att de är helt underbevakade stämmer. En orsak är att kulturjournalister sällan bedriver granskande journalistik. De är mycket bättre på att tycka och ha åsikter. Ofta utan att ha tagit reda på fakta. Stora och mäktiga kulturinstitutioner som Moderna museet är helt ovana vid vanlig journalistiks granskning. De förväntar sig bara att journalister ska ha en åsikt om den senaste utställningen var bra eller dålig eller vilken inriktning museet ska ha, säger Fredrik Nejman.

De undersökta institutionerna som alla bryter mot lagen är:

Moderna museet, Konstfack, Arkitekturmuseet, Historiska museet, Kungliga Biblioteket, Livrustkammaren, Nationalmuseum, Sjöhistoriska museet, Stockholms Stadsmuseum, Vasamuseet, Stockholms stadsteater.

Fler avsnitt
Fler videos