Gå direkt till textinnehållet

Tuff strid om viceposten för valberedningen

Med åtta nya namn bland förslagen är det mycket erfarenhet som nu går förlorad i förbundsstyrelsen. ”Under mina år som valberedare har jag inte varit med om att så här många har slutat”, säger valberedningens ordförande Cicci Renström Suurna.

Journalisten har tidigare i dag rapporterat att Jonas Nordling föreslås väljas om på sin post som ordförande medan Ulrika Hyllert, nuvarande ledamot i förbundsstyrelsen, föreslås som ny vice ordförande.

Bland valberedningens tio förslag till ledamöter finns åtta nya namn. 

– Under mina år som valberedare har jag inte varit med om att så här många har slutat i förbundsstyrelsen. Det är mycket erfarenhet som försvinner, men vi har också fått in personer med lång facklig bakgrund så det kommer också in mycket erfarenhet som kan täcka upp, säger valberedningens ordförande Cicci Renström Suurna.

Annons Annons

På kongressen den 10-12 april tas beslut om ny förbundsstyrelse. Nytt den här gången är också att det fanns tre så starka kandidater till vice ordförande i och med Åsa Ohlsson, frilans, Ulrika Hyllert, SR, och Sara Stenman, TV4.

– Alla tre var väldigt starka kandidater och man hade nästan önskat att alla hade kunnat bli, kommenterar Cicci Renström Suurna.

Valberedningen kommer att vara på plats under kongressen och tala för sitt förslag. Många minns kanske kongressen 2015 när de hamnade i konflikt med dagspressdistriktet, som tyckte att de körde över deras kandidater.

– Man vet aldrig vad som kan hända, om det är någon som vill få fram någon annan kandidat, och det kan säkert bli diskussioner om viceposten. Generellt kan man säga att vi har fått bra nomineringar, men färre än normalt. Vissa distrikt har inte varit aktiva alls. Min gissning är att journalisterna har så mycket med sina egna problem att engagemnaget inte varit så högt på alla håll. Det här kan säkert speglas av att det är tufft i branschen just nu.

Sara Stenman (bilden nedan) har suttit i förbundsstyrelsen under två perioder och nominerades till vice ordförande. Hon fanns inte med alls när valberedningens förslag kom idag. Ett beslut som överraskade många, men som helt var hennes eget.


– Jag är inte petad utan drog tillbaka min kandidatur som styrelseledamot för en månad sedan. Jag kandiderade bara som vice ordförande. Jag kände, efter att ha suttit två perioder i förbundsstyrelsen och jobbat hårt fackligt i 20 år, att någon annan fick kliva in som ledamot, säger Sara Stenman.

Fler avsnitt
Fler videos