Gå direkt till textinnehållet

TU bojkottar Teliatjänst

Tidningsutgivarna stödjer bojkotten mot  Telias nylanserade mobiltjänst "Surf Open". VD Anna Serner kräver i ett brev till Telia att företaget förändrar tjänsten.Men Telias informationschef förstår inte kritiken. 

 Tjänsten innebär att när en användare besöker en tidnings sajt via Surf Open, är det inte originalsidan som visas, utan en sida med Surf Opens huvud och meny. Dessutom är annonser utbytta mot annonser som Telia själv lagt dit.

I brevet till Telia påpekar TU att detta ”skapar en problematisk situation mot tidningarnas egna annonsörer. Om Surf Open skulle lägga till en annons av tvivelaktig karaktär på en tidnings sajt är det inte Telia som användaren skulle vända sig till med klagomål, utan till ansvarige utgivaren. Dessutom uppstår den orimliga i situationen att Telia som distributör ska tjäna pengar på annonsutrymme som någon annan – tidningarna – redan har sålt”.

– Det är alltid ansvarig utgivare som ska avgöra vilket innehåll som finns i papperstidning, på en webbplats eller i mobilen – oavsett om det handlar om redaktionellt material eller annonser. Det ger Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) och Tryckfrihetsförordningen (TF) stöd för, säger Anna Serner.

Annons Annons

Bengt Olsson, informationschef på Telia, har svårt att förstå vad kritikerna menar:

– Vi tar inte bort några annonser och lägger dit egna. Annonser gjroda i flash kan inte visas, men det är ju en ren teknisk fråga. Den enda annons vi lägger till är den som ligger i toolbar (verktygsfältet) överst, ett fält som gör det möjligt att navigera på sidan.

Han försöker nu få tillstånd en dialog med TU för att förstå kritiken och se om man kan enas. 

De tidningar som vill spärra Surf Open kan gå in på: http://surfclosed.se och följa instruktionerna.


 

Fler avsnitt
Fler videos