Gå direkt till textinnehållet

TT-klubben självkritisk: ”Folk är arga på oss”

Journalistklubben på TT har utsatts för hård kritik internt för hur de har skött uppsägningsförhandlingarna. ”Vi har inte kommunicerat med medlemmarna. Det är ett stort misslyckande”, säger Erik Lindahl, ordförande.

I fredags berättade Journalisten att uppsägningsförhandlingarna på TT Nyhetsbyrån lett till att journalistklubben och arbetsgivaren kommit överens om en avtalsturlista som medfört att turordningsreglerna kringgåtts för hälften av det tiotal journalister som sagts upp på grund av sparbetinget. Avtalsturlistor är ovanliga i journalistbranschen, och den har väckt starka reaktioner på TT.

– Folk är arga på oss. Det finns en besvikelse och ilska. Medlemmar som har förlorat jobbet, varav flera efter lång tid på byrån, anser att vi har försummat att hävda deras kompetens. Vi har framför allt misslyckats med att kommunicera med medlemmarna. Det är ett stort misslyckande för mig som klubbordförande, säger Erik Lindahl, ordförande i journalistklubben.

De journalister som sagts upp utanför turordningsreglerna har inte heller fått någon förvarning, eftersom klubben inte har varit i kontakt med dem förrän överenskommelsen var klar. De fick beskedet att de blivit av med jobbet från arbetsgivaren, utan att ha samtalat med någon fackligt förtroendevald.

Annons Annons

Erik Lindahl är mycket självkritisk.

– Vi tolkade besked från förbundet, att det är arbetsgivarens ansvar att kommunicera inför eventuell uppsägning.

Hade det spelat någon roll för slutresultatet?
– Det tror jag inte. Vi anser att vi haft goda kunskaper om medlemmarna och fört fram deras kompetens. Vi var djupt oeniga med arbetsgivaren när det gäller kvaliteten i kompetensen hos flera medarbetare, men arbetsgivaren hade en annan uppfattning. Detta är också ett stort misslyckande för klubben. Vi lyckades till slut förhandla fram ett extra påslag, utöver vad som finns i kollektivavtalet, för de medlemmar där fack och ledning var som mest oeniga.

Fler avsnitt
Fler videos