Trumps inlägg lyfter debatt om techjättarnas ansvar

2 juni, 2020

Twitter har börjat märka eller gömma vissa av president Donald Trumps inlägg, men Facebook har varit tydliga med att inte ta den rollen. Hundratals FB-anställda protesterar nu mot det beslutet och har tagit virtuella pauser från arbetet.

I ett inlägg skrev Donald Trump nyligen “when the looting starts, the shooting starts,” en fras som Miamipolisen använde redan på 1960-talet, och anses ha en hotfull underton mot demonstranter.

Medan Twitter har gömt samma tweet så har Facebook låtit inlägget ligga, skriver amerikanska CNBC.

Det har lett till att hundratals anställda på Facebook protesterat genom en virtuell ”walkout” från jobbet. Genom att lägga till automatiserade svarsmeddelanden till sina mejlkorgar och digitala profiler, som talar om att de inte befinner sig på kontoret.

Enligt The New York Times beskriver flera källor krisen som den största utmaningen grundaren Mark Zuckerberg och företaget har stått inför sedan starten för 15 år sedan. 

Facebook meddelade på tisdagen att man ger sina anställa tillåtelse att ta ledigt utan att behöva nyttja semesterdagar, för att delta i de pågående protesterna efter George Floyds död, skriver Aftonbladet.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke anser att Twitter har tagit på sig ett ansvar man inte har, i en intervju med Di Digital.

Funcke menar att det aldrig ska vara upp till ”elektroniska anslagstavlor”, som de juridiskt kallas i Sverige, att bedöma innehållet.

– Är dumheternas som uttalas ett brott så ska de tas ned av plattformen, och sedan får man göra som man gör med alla brott. Anmäla dem, säger Nils Funcke till Di.

– Gud bevare oss den dagen vi har multinationella företag som ska upprätta regelverk och moderera vad som får sägas på internet, fortsätter han.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies