Gå direkt till textinnehållet

Trump uppmanade journalister att lämna tillbaka sina ”Noblepriser”

USAs president Donald Trump uppmanade på Twitter de journalister som bevakat Ryssland att lämna tillbaka sina ”Noble Prizes”. Han valde sedan att radera tweetarna.

Donald Trump har kritiserats hårt för sitt agerande under coronakrisen, och har sedan han på en presskonferens förra veckan ventilerade idéer om att coronaviruset kan bekämpas genom att injicera desinfektionsmedel eller utsätta sig för starkt ljus, också fått utstå attacker från opinionsbildare som normalt inte brukar angripa Trump, bland annat på Fox News. Efter ett reportage i New York Times där det framgår att Trump tillbringar mer och mer tid med att titta på tv i sitt sovrum, har Trumps ton mot medier och journalister på Twitter blivit mer aggressiv.

I lördags uppmanade han de journalister som fått ”Noblepriser” (Noble Prizes) för sin bevakning av ”Ryssland, Ryssland, Ryssland” att lämna tillbaka dem, och uppmanade också ”Noblekommittén” att agera. Felstavningen av ”Nobel” förekom fyra gånger i tre tweets.

Han kallade också etablerade medier som rapporterat om presidentens kopplingar till Ryssland för ”lamestream media” och för ”fake news” och ansåg att de borde stämmas.

Annons Annons

Den allmänna uppfattningen är att Trump blandat ihop Pulitzerpriset och Nobelpriset (eftersom det inte finns något Nobelpris i journalistik). Det skriver bland andra Business Insider.

Donald Trump raderade därefter tweetarna och publicerade en ny tweet där han hävdade att det var meningen hela tiden att stava fel, och att det handlade om sarkasm.

Fler videos
Fler avsnitt