The Guardian sände Donald Trumps tal där han hyllade attacken på en av tidningens reportrar. FOTO: The Guardian

Trump hyllade misshandel av journalist

19 oktober, 2018

Under ett tal i Montana hyllade USAs president Donald Trump kongressledamoten Greg Gianfortes fysiska misshandel av en Guardianjournalist.

I maj 2017 gick den republikanska politikern Greg Gianforte till fysisk attack mot The Guardians reporter Ben Jacobs, efter att denne ställt en fråga om sjukvårdspolitik. Gianforte högg tag i Jacobs nacke med båda händerna och kastade honom till marken, han började sedan slå Jacobs med knytnävarna. Gianforte erkände sig sedermera skyldig till misshandel och dömdes till samhällstjänst i 40 timmar.

Under ett politiskt möte i Missoula i delstaten Montana på torsdagen hyllade president Donald Trump misshandeln i sitt anförande:

”En kille som kan göra en kroppstackling är min sorts kille […] Han är en bra kille”, sade Trump till publikens jubel.

Det rapporterar bland andra ABC News.

John Mulholland, chefredaktör för Guardians amerikanska edition, fördömde på torsdagskvällen Trumps hyllning och krävde att presidenten ber om ursäkt:

”USAs president applåderade ikväll misshandeln av en amerikansk journalist som arbetar för The Guardian. Att hylla en attack på en journalist som bara gjorde sitt jobb är en attack på yttrandefrihetsgrundlagen, av en person som har gått ed på att försvara den”, skrev Mulholland i ett uttalande, och varnade också för att hyllningen kan uppmuntra till fler attacker mot journalister, i USA och i resten av världen.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies