Gå direkt till textinnehållet

Tribunalförhör på Malta inledda

På fredagen inleddes den oberoende granskningen av omständigheterna kring mordet på den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia. Parallellt pågår rättsprocessen med chockerande nya vittnesuppgifter som knyter mordet allt närmare regeringen. Den politiska krisen har nu också satt avtryck i populärkulturen på Malta.

I dag inleddes den oberoende offentliga tribunal som begärts av bland andra Europarådet och ett stort antal pressfrihetsorganisationer, rörande mordet på den granskande journalisten Daphne Caruana Galizia den 16 oktober 2017. Syftet med tribunalen är att utreda om myndigheter eller myndighetspersoner agerat på ett felaktigt sätt före mordet, och under mordutredningen, och om mordet hade kunnat förhindras.

Den förste att vittna inför domare Michael Mallia, som håller i tribunalen, är Daphnes Caruana Galizias son Matthew Caruana Galizia. Han har på morgonen bland annat uppgett att regeringspartiet Labour har insinuerat att han mördat sin egen mor, i syfte att skada utredningen. Partiet ska också, enligt honom, ha lagt skulden för förseningar i utredningen på familjen.

Malta Today direktrapporterar från förhören under dagen.

Annons Annons

Parallellt pågår rättsprocessen mot de misstänkta mördarna. Tre personer som suttit häktade sedan december 2017 misstänks ha utfört själva mordet, genom att placera en bomb under förarsätet på Daphne Caruana Galizias bil. Bomben fjärrutlöstes manuellt kort efter att hon börjat köra från bostaden.

En misstänkt mellanhand, taxichauffören Melvin Theuma, greps den 14 november i år och har lovats immunitet mot att han vittnar om vem som beställt mordet. Det är hans gripande som blev startskottet för den pågående politiska krisen på Malta. Han har pekat ut Yorgen Fenech, en affärsman som bland annat driver kasinosajter i Sverige, som den som beställt mordet. Fenech greps en vecka senare när han försökte fly från ön i sin yacht.

Misstanken är att Fenech beställt mordet för att Daphne Caruana Galizia höll på att avslöja en stor korruptionshärva rörande hans Dubairegistrerade bolag 17 Black.

Journalistnätverket The Daphne Project kunde förra året berätta den historia som Daphne Caruana Galizia börjat nysta i: att 17 Black betalat stora summor pengar till bolag i Panama, bolag som ägs av personer i den maltesiska regeringen. I utbyte mot mutorna ska Fenechs energibolag Electrogas Malta ha fått ett statligt kontrakt på att bygga ett kraftverk värt fem miljarder kronor.

Efter Theumas gripande har två ministrar tvingats avgå, samt premiärministerns stabschef Keith Schembri. Premiärministern Joseph Muscat har också meddelat att han kommer att avgå i januari när en ny ledare för Labour har valts.

Melvin Theumas vittnesmål i domstolen i Valletta i går torsdag innehöll nya chockerande uppgifter. Han uppgav att han träffade Yorgen Fenech på en hotellrestaurang våren 2017 och Fenech anlitade honom då för att mörda Daphne Caruana Galizia.

I maj 2017 blev Melvin Theuma utan förvarning uppkallad till regeringskansliet Castille för ett möte med premiärministerns stabschef Keith Schembri. De hade träffats en gång tidigare, då var också Yorgen Fenech närvarande, uppgav Theuma i rätten.

”Jag blev förvånad. Jag hade aldrig besökt Castille tidigare”, sade Melvin Theuma i rätten, rapporterar Times of Malta.

De hade träffats en gång tidigare, då var också Yorgen Fenech närvarande, uppgav Theuma i rätten. Över en kaffe erbjöds Theuma ett jobb som budbärare och chaufför och fick sin första månadslön i juni, utan att behöva infinna sig på arbetsplatsen – han hade ju försörjning som taxichaufför. Utbetalningarna upphörde några månader senare.

Theuma uppgav att han anlitat de tre misstänkta männen som suttit häktade i december 2017 för att utföra mordet. När de tre männen greps ska Theuma ha fått besök i hemmet av en livvakt till premiärministern Joseph Muscat. Livvakten ”Kenneth”, ska ha instruerat honom att meddela de tre gripna männen att de skulle släppas mot borgen och att de skulle få en miljon euro var.

Vittnesmålet från Theuma har slagit ner som en bomb mitt i den politiska krisen på Malta, och regeringskansliet har nu bekräftat att Theuma haft en anställning sommaren 2017, men att utbetalningarna stoppades eftersom han inte kom till arbetet. Det uppger bland andra Times of Malta.

De ständiga nya avslöjandena om mordet på Daphne Caruana Galizia har skakat om det maltesiska samhället, och krisen har också plockats upp i populärkulturen.

Igår släpptes den maltesiska musikern Rea X en ny låt som handlar om korruptionen och mordet på Daphne Caruana Galizia. Låttiteln Roulette anspelar på Fenechs bolag 17 Black, och på musikvideon på Youtube syns bilder från demonstrationer i Valletta.

I låten skildrar hon på maltesiska hur landets ”moral, etik och rättvisa fått samma slut som Daphne Caruana Galizia”, trots Maltas finansiella och infrastrukturella framsteg.

Fler avsnitt
Fler videos