Tre fotografer får dokumentärfotopris

13 juni, 2012

Lina Haskel, Åke Ericson och Jerker Andersson har utsetts till vinnare av Arbetets museums dokumentärfotopris. De får 20 000 kronor vardera.

Lina Haskel prisas för att hon lyft fram ett stycke arbetarkultur i projektet Folkets Hus - Space in Common. "Hon målar i ljus på en historisk klangbotten, där bildernas innehåll inte bara blir ett utsnitt ur dagens verklighet. Varje bild spränger de givna ramarna och blir till fantasieggande berättelser som triggar minnet av det som en gång varit. Nostalgi och nutid förenad i en formmässig skönhet och fotografisk briljans", tycker juryn.

Åke Ericson tilldelas priset för sin mångåriga skildring av hur ett krigshärjat land lyfts mot en ny framtid i boken Kosovo in Progress, "men också för hur han i berättelsen om den svenske Afghanistanveteranen Peter Hübinette visar upp ett stycke svensk verklighet många blundar för. Åke Ericson visar på ett stort socialt engagemang med bilder som utstrålar närhet, respekt och delaktighet och där den fotografiska helheten blir till stor bildjournalistik", enligt juryn.

Jerker Andersson prisas för "sitt konsekventa, kreativa och hoppfullt envetna arbete med att låta dagens unga få ta plats i det offentliga rummet. I flera projekt genom åren, nu senast i 'Hembygd - någonstans i Sverige' ställer han sin kamera i demokratins och det unga Sveriges tjänst, där hans egen nyfikenhet och framtidstro löper parallellt med de ungdomar han ger röst åt".

Det är tolfte året som Arbetets museum delar ut priset till fotografer som är nyskapande, opinionsbildande, socialt engareade eller inspirerande. Prisutdelningen sker på museet den 14 november.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies