Tove Lifvendahl: Vi ska värna kvalitetsjournalistiken

22 maj, 2013

Samtal med Tolve Lifvendahl är ny politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet. Hon har bland annat varit ordförande för Moderaternas ungdomsförbund och kommunikationschef för Svenskt Näringsliv.

När börjar du på Svenska Dagbladet?

– Jag tillträder den 5 augusti.

Hur känns det att ta över efter PJ Anders Linder?

– Det känns både spännande och uppfordrande. Jag är väldigt förväntansfull. 

Är det några speciella frågor du tänker driva?

– Jag skulle snarare uttrycka det som att jag vill tillföra andra perspektiv till samhällsdebatten, vilket i sin tur kan sätta enskilda frågor i nytt ljus. Att Sveriges arbetsmarknad är svårtillgänglig för många utrikes födda är inte en integrationsfråga, utan ska ses som en konkurrensfråga för Sverige relativt andra länder.

SvD kallas oberoende moderat. Du har varit ordförande i Moderaternas ungdomsförbund. Kan det vara en konflikt?

– Jag tycker att "oberoende moderat" är en rätt passande beskrivning av min relation till moderaterna. Jag tycker inte att det är bekymmersamt. Mina grundläggande värderingar har varit de samma, oavsett jag har varit medlem av partiet eller inte.

SvD får ett presstöd på 53 miljoner per år. Vad tycker du om presstödet?

– Frågan är större än de olika former av presstöd som omfattar väldigt många tidningar i dag. Den stora frågan är hur vi bäst ska värna kvalitetsjournalistiken och mångfalden i mediebranschen, bland annat det som vi kan kalla originaljournalistiken. Det finns många som förädlar information, men någon måste producera råvaran. Dessutom är presstödet i dag på drygt en halv miljard kronor, och public service mottar nio miljarder. Också ett perspektiv som borde föras in i diskussionen.

 

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Mats ons, 2013-05-22 21:38
"värna kvalitetsjournalistiken och mångfalden". Helt otroligt! Det visar ju bara hur oerhört världsfrånvända journalister är. Men, lycka till Tove, rekommenderar dig att läsa övriga artiklar och kommentarer i denna nätupplaga tex "Dagspressen rasar".
Inlagt av Daniel mån, 2013-08-19 11:45
Mats: Antar att du vill ha enfald och bara journalistik som du uppskattar. Vad ska sidor, som hela tiden snor nyheter från "gammelmedia", skriva om när inga journalister finns kvar? Sitt eget navelludd! Därmed inte sagt att utbudet idag fyller allas behov. Det är en likriktning som inte är. Ska vi då bli ännu mer homogen?
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies