Gå direkt till textinnehållet

Tjuvläsning splittrar medieexperterna

Ska Expressenreportern Niklas Svenssons misstänkta dataintrång liknas vid ett inbrott? Eller är tjuvläsning på socialdemokraternas intranät som att plocka fallfrukt på offentlig mark?Journalisten har talat med tre experter om huruvida det är en allvarlig överträdelse att ta sig in i socialdemokraternas Sapnet.

Ska Expressenreportern Niklas Svenssons misstänkta dataintrång liknas vid ett inbrott? Eller är tjuvläsning på socialdemokraternas intranät som att plocka fallfrukt på offentlig mark?

Journalisten har talat med tre experter om huruvida det är en allvarlig överträdelse att ta sig in i socialdemokraternas Sapnet.

Tryckfrihetsexperten Anders R Olsson har tagit ställning och skrivit i en debattartikel i Sydsvenskan att pressdrevet gått åt fel håll och att mediernas upprördhet saknar proportioner.

Enligt Olsson borde drevet i stället riktas mot en inkompetent utformad lagstiftning angående IT-miljön. Det som är kriminellt på Internet skulle knappast ens motivera ett ”Fy skäms!”om det gjordes i pappersmiljö.

– Den stora skandalen är snarare att socialdemokraterna inte skyddat sina värdehandlingar bättre, säger Anders R Olsson. Om dörren i praktiken är öppen är det svårt att uppröras av att journalister har gått in och tittat på informationen. Samtidigt ska man vara medveten om att grundlagens skydd för journalister att anskaffa information inte försvarar brottsliga metoder.

Nils Funcke, chefredaktör för Riks­dag & Departement och expert på dataintegritet, fördömer däremot såväl tjuvtittande politiker som journalister:

– Journalistintrånget på Sapnet är förfärande, tjänstefel och brott mot vad som borde vara all journalistisk instinkt. Det är en stor björntjänst mot journalistiken.

Nils Funcke framhåller att tillgången till Internet har inneburit att ett otal nya frestelser tillkommit i journalisternas vardag. Överträdelserna görs av personer som aldrig skulle bryta upp en dörr med kofot.

– Journalister har inte rätt att ställa sig över lagen. Det är absolut rimligt att se dataintrång som ett lagbrott. Även om skyddet i det här fallet närmast kan liknas vid en gamla tiders flickdagbok med ett hjärtformat lås som i princip kan petas upp med nageln.

Vilket är värst när det gäller Ex­pressen­journalisten Niklas Svensson, intrånget och läsningen eller tigandet efteråt?

– Jag skulle säga tigandet, säger Nils Funcke.

De journalister som läst på Sapnet var dels Expressens Niklas Svensson, som under året loggat in på Sapnet, dels Fredrik Sjöshult, som avslöjade historien i Dagens Industri och som enligt egen utsago satt med när hans källa loggade in på nätverket. Niklas Svensson ska delges misstanke om brott.

Peter Siepel, professor i rätts­informatik på Stockholms universitet, fram håller att det finns prejudikat på området.

– Det finns ett rättsfall där Afton­bladets reporter tubbade två unga killar att hacka sig in i databasen QZ. Journalisten ansågs i tingsrätten haft ett ansvar för intrånget och dömdes. Jag skulle tro att detta fall ligger i riskzonen för en liknande bedömning. Men troligen kan det bedömas lindrigare, genom att lösenordet cirkulerat i en större krets. I en rättslig bedömning spelar dessutom syftet, uppsåtet och karaktären på informationen in, och jag kan tänka mig långt värre dataintrång än detta.

Är det rimligt att lagligt jämställa inbrott med dataintrång?

– Det finns paralleller, men inbrott med fysiska medel och dataintrång är två olika brott och bör behandlas som sådana. Dessutom finns det i övriga samhället en avvikande syn på hur allvarligt dataintrång är.

Peter Siepel framhåller att journalister med stöd av andra, godare uppsåt inte bör ta sig friheten att gå förbi lagen:

– Nej, intrång har inte något att göra med grundläggande tryckfrihetsrättigheter. Sådant bör man hålla sig borta ifrån, det behövs heller inte för att producera god journalistik.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos