Gå direkt till textinnehållet

Tips på böcker du inte får missa i sommar

Några av Journalistens medarbetare tipsar om böcker, och en HBO-serie, som vi tycker att du ska ta dig an i sommar när du kanske har lite mer tid.

Fusk, mord, och lite krig

Den här sommaren läser vi Diamant Salihus bok Tills alla dör om gängkonflikten i Järva. Det är en fenomenal reportagebok – och en av de bästa i genren. Det vill inte säga lite. Det finns många bra skildringar av svensk gängkriminalitet: Johanna Bäckström Lernebys Familjen och Baris Kayhans Nätverket om Södertäljemaffian, för att nämna två.

Tills alla dör är en komplex och skrämmande berättelse som krävt gediget fotarbete och Salihu flyr inte in i moralism eller vedervärdig konstruktiv journalistik.

Läkaren Kjell Asplund var medicinsk expert i utredningen om Thomas Quick och ledde den interna utredningen på KS om Paolo Macchiarini. Hans nya bok Fuskarna om bedragare inom läkarvetenskapen är en studie i fuskarnas karismatiska personligheter och en hyllning till visselblåsarna. Spännande läsning från första till sista sidan.

Har man inte redan betat av Peter Englunds lysande true crime-debut Söndagsvägen, är det dags i sommar. Boken handlar om Sverige 1965 och ett mord som inträffade här och då; ungefär i den ordningen. Det är ovanligt gräslig läsning som inte rekommenderas som ljudbok i bilen på grund av risk för trafikfara.

Vill man ta sig an ett större läsprojekt denna sommar har nu andra delen i journalisten Henrik Berggrens trilogi om Sverige under andra världskriget, Landet utanför – Sverige och kriget 1940-1942, utkommit. När den tredje delen kommit ut får Berggren Augustpriset. Det är skrivet i stjärnorna.

Johannes Nesser

Knutby, mattor och sockrad orm

Alla som älskade anti-hjältinnan Jana Kippo kommer nog viga en bit av sommaren åt Karin Smirnoffs nya roman Sockerormen, så också jag. Denna gång handlar det om särbegåvade musicerande barn som tas under musikläraren Frank Leides vingar. Men vem är Leide? Ingen norrländska och ingen Kippo denna gång, men förhoppningsvis lika bra.

Journalisten Annika Perssons bok Var vid gott mod om konstnären Märta Måås-Fjetterström, känd för sina stora och detaljrikt vävda mattor, är ett gediget porträtt av en svensk världskändis. Hennes mattor säljs för sexsiffriga belopp på auktionshus runt om i världen.

Om man trodde att allt var sagt om Knutbysekten så tänk igen. Anton Bergs och Martin Johanssons HBO-serie Knutby i blind tro har mer stoff att ge om den märkliga kristna mordhärvan i Uppland. Och även om serien borrar vidare så finns det fler trådar att nysta i. Det sista reportaget om Knutby är inte gjort.

Julia Nilsson

Eufori, odling och slavarbete

Många har säkert hunnit läsa Elin Cullheds roman Eufori om Sylvia Plath, men har du missat den så ta igen det i sommar. Cullhed skildrar Sylvia Plaths sista tid i livet då hon slits mellan familjelivet och sin längtan till den litterära världen. Välskrivet och så stark att den kryper in under skinnet.

Behöver du en paus efter den, så gå ut i naturen och ta med Niki Sjölunds bok Vildplockat, om ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar. Eller gräv dig ner i myllan med Anette Nilsssons bok Maxad skörd i din pallkrage – en av de bättre odlingsböcker jag råkat på.

Sedan kan du ta dig an nästa rysare, för även om du börjar bli lite trött på Knutby så ger Kristi bruds slav – Mitt liv i sektens hjärta av Josefine Frankner, med hjälp av Polaris-förlagets Cecilia Gustavsson, insikter om hur en ledare kan lyckas manipulera andra människor till att göra sånt de aldrig trodde att de skulle ställa upp på. Josefine Frankner var beredd att göra Kristi brud till viljes – vad hon än begärde. Allt för att slippa komma till helvetet.

Efter den är det dags att röra på sig igen med Ellinor Siréns bok Städa hållbart med Ekotipset. Du behöver nästan bara ättika, bikarbonat och citron, sedan går städningen galant.

Qia Rindevall

Anteckningar om liv och barndom

Ulf Lundells Vardagar (nu finns fem delar) gjorde att även mindre förtjusta kritiker tog honom till sina hjärtan igen. Flödande dagboksnoteringar och tankar om fåglar, musik, naturen, politik och om livet som det ter sig för en äldre, känd man på Österlen. Lättläst, roligt och ofta tankeväckande.

En annan dagboksliknande roman som blev aktuell igen i och med Per Olov Enquists bortgång 2020 är Ett annat liv. Hans beskrivning av sitt liv och sin barndom i Västerbotten och vägen till nykter alkoholist är varm, rolig och berörande. Ni som inte har hört den som radioföljetong förra året, inläst av författaren, har en godbit framför er. Om ni inte redan läst den förstås

Annika Heldt

Pandemi, essäer  och relationer

Coronapandemin är nyhetshändelsen som aldrig tar slut. Att sommarläsa Johan Anderbergs Flocken är kanske inte att rekommendera för den reporter som under semestern bara vill glömma allt vad Folkhälsomyndigheten heter. Men för oss som inte ägnat månader åt coronarapportering är det en snitsigt skriven bladvändare om Sveriges väg pandemiår ett.

Essäböcker är behändiga på stranden; det går att dyka in och ut ur texten. Kritikern och författaren Elisabeth Hjorths Mutant som kom i våras är en personlig och kroppslig text om en kvinnotillvaro. Här finns den ofta omskrivna självsvälten, men också moderskapet, sexet, författarskapet.

Det finns ingen mer perfekt sommarroman än Marguerite Duras De små hästarna i Tarquinia. Det är tidigt 50-tal, det är värmebölja i Italien, en samling människor fördriver sina dagar och nätter på en liten semesterort där pensionatet serverar dålig fisk men desto bättre campari. Någon blir förälskad i en främling, några har grälet som relationens livsluft, i bergen sprängs en ung man till döds. Inget händer, allt händer.

Hanna Lundquist

Motstånd och Göteborgsminnen

Lata dagar i solen behöver också salt. Kanalerna i De Kooi, en berättelse om motstånd, ger det. Och mer. Martin Klepke tar utgångspunkt i sig själv och sin släkt och väver en motståndets och förtryckets väv. Dessa män och kvinnor som biter ihop, vill skydda barnen och slippa tänka på ondskan. Nazismen finns idag, i Sverige, och Martin Klepke har själv råkat ut för dess fanbärare. Det ger en särskild dimension till berättelsen om det som var och det som är.

En helt annan sorts berättelse är Ulf Lundells Vardagar. Självklart måste även 4:an och 5:an läsas. De är tjocka och omfattande, men fungerar nästan som dagsverser. Man tar en bit då och då och tänker därefter förhoppningsvis någon ny tanke.

Sista sommartipset är den hyllade och prisade Samlade verk av Lydia Sandgren. Som uppvuxen i Göteborgstrakten är det hemskt roligt att se och känna igen 70-talet där. Göteborg förtjänar denna bok, liksom Lydia Sandgren förtjänat allt beröm hon fått.

Helena Giertta

Fler avsnitt