Gå direkt till textinnehållet

Tidskrift manifesterar mot nazism under bokmässan

Som en reaktion mot att den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tillåts demonstrera i Göteborg under Bokmässan arrangerar Tidskriften Författaren en manifestation mot nazism.

Bakom manifestationen står förutom Författaren även Domkyrkoförsamlingen Göteborg, Stiftelsen Torgny Segerstedts minne,  Kyrka mot rasism, Tillsammans för Göteborg och Göteborgs interreligiösa råd. Författarens chefredaktör Lisa Bjurwald (bilden) berättar för Journalisten att de ordnar detta som en motreaktion på polisens ”vansinniga beslut att förlägga en stor nazistdemonstration direkt utanför Bokmässan". 

– Författare, journalister och andra kulturutövare som i hög utsträckning hotas av dessa grupper kommer att samlas utanför Domkyrkan i Göteborg för att stå upp för det fria ordet och medmänsklighet, säger Lisa Bjurwald.

Manifestationen är öppen för alla och tanken är att det ska läsas antinazistiska texter som en hyllning till det fria ordet. Exempelvis ska Lisa Bjurwald läsa en text av Torgny Segerstedt.

Annons Annons

– Manifestationen spelar en viktig roll i att synliggöra motståndet mot nazismen och kommer förhoppningsvis även att leda till ökat civilkurage bland vanliga människor att stå upp mot nazism och rasism, säger Lisa Bjurwald.

Bland deltagarna finns bland annat författare och debattörer som Henrik Arnstad, Elin Boardy, Maria Küchen, Maria Sveland, Ola Larsmo och Anneli Jordal.

Fler avsnitt
Fler videos