Tidningen Byggindustrin
läggs ned

11 december, 2017

UPPDATERAD. Beskedet meddelades av ägaren Sveriges Byggindustrier på måndagen. Tidningen kom ut med sitt första nummer i maj 1931.

Efter 86 år läggs tidningen Byggindustrin ned, meddelades redaktionen på måndagen, skriver de i ett pressmeddelande. Fackliga förhandlingar med klubben ska inledas så snart som möjligt.

– Nedläggningsbeskedet är oväntat, säger Staffan Åkerlund, chefredaktör och ansvarig utgivare sedan 2004. Det känns brutalt, inte minst mot bakgrund av tidningens starka ekonomi och ökande upplaga.

Så sent som i augusti blev det klart med tidningens största samlade prenumerationsaffär då NCC förband sig att betala för digitala prenumerationer för 4 000 medarbetare.

I Sifos räckviddsundersökning Orvesto Näringsliv hösten 2017 ökade Byggindustrin med 36 procent, från 22 000 till 30 000 läsare. TS-upplagan ökade till 13 200 senaste årsskiftet. Rörelsemarginalen, prenumerationsintäkter och annonsförsäljning minus rörelsekostnader har de senaste tre åren varierat i intervallet tio till 15 procent.

Ägaren Sveriges Byggindustrier menar att beslutet kommer sedan de bestämt sig för en ny "kommunikativ strategi". Men de vill inte svara på hur mycket vinst tidningen har gått med. 

"Det svenska medielandskapet genomgår stora förändringar. Slutsatsen har då blivit att lägga ned tidningen i dess nuvarande form och istället se hur vi på andra sätt kan öka synligheten och genomslaget i digitala kanaler", skriver kommunikationschefen Håkan Lind i ett mejlsvar till Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies