Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. FOTO: Tor Johnsson

Thomas Mattsson om massfällningen i PON: ”Systemet är robust”

23 februari, 2018

Expressen var en av åtta tidningar som fälldes av PON för ett och samma TT-telegram. Chefredaktör Thomas Mattsson är stolt över att den felaktiga uppgiften bara låg ute i 14 minuter på sajten, men kommer att se över hur rättelser presenteras.

Som Journalisten berättade tidigare i dag har åtta tidningar klandrats av Pressens Opinionsnämnd för ett och samma TT-telegram. En av tidningarna som fälldes är Expressen. Men chefredaktör Thomas Mattsson menar att fällningen inte påverkar tilltron till TT.

– Jag har fortsatt förtroende för TT Nyhetsbyrån och tycker att Jonas Eriksson, som är VD och chefredaktör, haft en bra kommunikation med oss kunder. Sånt här händer, tyvärr, och det är bara att beklaga att en person blev felaktigt utpekad i ett 30-tal medier. Samtidigt vill jag säga att det här fallet visar att den pressetiska processen fungerar: den utpekade anmäler, pressombudsmannen anser att flera tidningar – som Expressen – bör frias, men sedan fäller ändå Pressens Opinionsnämnden oss. Det kan man ha olika åsikter om, men systemet är robust. Den som anser sig utsatt för publicitetsskada kan få rätt, säger Thomas Mattsson.

Eftersom fällningen beror på att rättelsen fick ett alltför begränsat utrymme, kommer Expressen nu att göra förändringar i hur rättelser och genmälen presenteras.

– För Expressens räkning är jag stolt över att den felaktiga TT-uppgiften låg ute endast 14 minuter, om jag minns rätt, och att vi sedan rättade. Pressombudsmannen framhåller också detta i sitt yttrande. Men nämnden anser att rättelsen på Expressen.se borde varit större och än tydligare, och det tar vi till oss. Vi kommer studera detta klander och dra lärdomar. En rimlig slutsats är att förtydliganden, genmälen och rättelser ska ritas ut ännu mer transparent och så kommer det också att bli, säger Thomas Mattsson.

– Nu blir det också intressant att se hur de åtta tidningar som fällts, och – gissar jag – många fler som kanske också kommer klandras för samma TT-telegram, kommer att presentera fällningarna. Expressen kommer att berätta om detta på löpsedeln och på en helsida. Jag ser gärna samma transparens från alla utgivare. Här har branschen en möjlighet att flytta fram positionerna.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies