Thomas Mattsson: ”En hemsk publicering”

3 september, 2015

På Expressens etta publiceras i dag en bild på en död treåring som spolades i land på en strand i Turkiet. Chefredaktör Thomas Mattsson försvarar utgivarbeslutet med att bilden kan få stor betydelse för förståelsen av flyktingskatastrofen.

I sin blogg skriver Thomas Mattsson att det är mycket ovanligt att Expressen visar ett sånt här påträngande, plågsamt fotografi av ett barn som fallit offer för krig eller katastrofer, och att det finns goda skäl att avstå.

Att han ändå valt att publicera bilden på den treårige döde pojken Aylan Kurdi från Kobane i Syrien, beror på att han tror att bilden kommer att få stor betydelse för förståelsen av flyktingkatastrofen. Bilden har publicerats i många internationella medier.

”Det är i så fall en orättvis utveckling, Aylan var värd bättre, men det är också miljoner andra som ännu lever. Därför ska ni trots allt se bilden."

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Gustav tors, 2015-09-03 15:09
I mitt tycke fullständigt osmakligt reportage. Det är väl klart att man förstår allvaret för människorna på flykt ändå? Det är ett ämne som genomsyrar nästan varje publikation! För att inte tala om Expressen, som kablar ut olika vinklar på flyktingströmmarna var dag. Helt enkelt smaklöst att använda denna stackars människa som sprängstoff, i ett redan brännhett ämne.

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies