Gå direkt till textinnehållet

Terje Carlsson: ”Som frilans är man extra utsatt vid granskningar”

Granskningsnämnden friar Medierna i P1 för rapporteringen om influencern Joakim Lundell. ”Det känns väldigt skönt. Som frilans är man extra utsatt i sådana här granskningar”, säger Terje Carlsson till Journalisten.

I tre inslag i oktober 2019 samt i december 2020 rapporterade Medierna i P1 om en förundersökning om förtal med anledning av influencern och programledaren Joakim Lundells anklagelser om bedrägeri och fuskbygge rörande hans tidigare samarbetspartner Joz of Sweden.

Joakim Lundell anmälde ett av inslagen till Granskningsnämnden som på måndagen beslutade att fria Medierna i P1.

– Det känns väldigt skönt. Som frilans är man extra utsatt i sådana här granskningar, säger Terje Carlsson, som gjorde inslaget för Medierna.

Annons Annons

På vilket sätt?
– Som frilans som jobbar för ett produktionsbolag som anlitas av Sveriges Radio hamnar man ganska långt från ansvarig utgivare. Nu har jag lång erfarenhet och det här är inte första gången jag har fått sitta i samtal med en ansvarig utgivare om en publicering, men det är en obehaglig situation även för mig. En ung och oerfaren frilans kanske skulle bli rädd, och dra sig för att göra den här sortens granskningar. Är man fast anställd av SR har man en annan relation till cheferna.

Vad kan man göra för att minska utsattheten?
– Uppdragsgivarna ska inte underskatta dialog, och borde satsa på att utbilda frilansar. När jag var anställd på SVT fick jag gå på ett seminarium där man tog upp tio intressanta beslut i Granskningsnämnden, det var lärorikt. Som frilans måste man skaffa sådana kunskaper själv.

Under en av intervju Terje Carlsson gjorde med Joakim Lundell blev han kallad för en ”råtta”, vilket Journalisten berättat om.

”Så jävla äckligt alltså. Du är i mina ögon en råtta, du är på riktigt en råtta”, sade Joakim Lundell i ett inslag som sändes i oktober 2019, och tillade att han skulle skicka hela intervjun som han bandat till chefer på Sveriges Radio och uppmanade Terje Carlsson att jobba på Ica där han inte kunde göra någon skada.

Terje Carlsson uppfattade det som ett hot.

– Han hotade att han skulle förstöra min karriär. Han kontaktade också chefer på SR och uppmanade sina följare att anmäla Medierna till GRN. Han var oerhört arg och aggressiv. Jag har haft flera långa telefonsamtal med Joakim Lundell, säger Terje Carlsson.

Hur mycket tid har du lagt ned på granskningen?
– Flera månader. Det är ett omfattande material att gå igenom, jag har mer än 1 000 filmklipp, skärmdumpar, mejl, sms, ljudfiler, dokument och annat.

Fick hans agerande några konsekvenser för dig?
– Nej. Däremot såg jag att när andra medier intervjuade honom frågade man inte om förtalsanmälan. Jag tänker att det hade varit naturligt att ställa frågor om det när man ändå intervjuar honom i samband med ett boksläpp eller en ny programserie. Jag kan förstås inte veta säkert vad det beror på.

Som exempel tar Terje Carlsson upp en krönika i Göteborgs-Posten och en lång intervju i Dagens Media, båda från i höstas, och där inget nämns om förtalsutredningen som då fortfarande pågick. 

Vad tänker du om det?
– Redaktionerna är alldeles för dåliga på att granska influencers. De verkar inte förstå hur många barn och unga som de når, och hur mycket hot, påhopp, hat och sexism som sprids dagligen, för att inte tala om alla kommersiella samarbeten som borde granskas, säger Terje Carlsson.

I mars lades förtalsmålet mot Joakim Lundell ned av åklagare, som menade att antalet anmälningar och motanmälningar talade för att fallet inte skulle drivas av åklagare, alltså att det inte var påkallat med allmänt åtal. Åklagaren motiverade också beslutet med att materialet var så stort: ”Utredningens omfattning gör att det är näst intill omöjligt att få en korrekt uppfattning om den påstådda brottsligheten över tid.”

Joakim Lundell uppger att han inte har något minne av att han skulle ha hotat Terje Carlsson.

– Det är gränsfall till förtal. Eller det är väl snarare ett solklart fall av förtal att påstå att man hotat någon, men då får jag väl anmäla er för förtal om det är ni som publicerar hans påstående utan några belägg, säger Joakim Lundell.

Det Terje Carlsson menar är det du sa under intervjun, att du skulle skicka den bandade inspelningen till chefer på SR. Han uppfattade det som ett hot om att du skulle förstöra hans karriär.
– Det var inget hot. Jag ville ha en bedömning. Om det var något i intervjun som inte gick rätt till ville jag att cheferna skulle veta det. Jag uppfattade det som en hetsjakt på mig. Jag skickade också inspelningen till en av cheferna och tog kontakt med Mediernas ansvariga utgivare Nina Glans. Hon var mycket professionell.

Vad tänker du om att inslaget frias i Granskningsnämnden?
– Nu när förtalsmålet är nedlagt spelar det ingen större roll för mig. Jag är friad från anklagelserna och har fått upprättelse genom chefsåklagarens uttalande att det här inte faller under allmänt åtal.

Fler avsnitt
Fler videos