Gå direkt till textinnehållet

Terje Carlsson slutar som chefredaktör för GHT

Terje Carlsson slutar som chefredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, GHT. Anledningen är att han inte är riktigt nöjd med första numret och det är oklart när nästa nummer kommer ut. Dennis Töllborg, tidningens ansvarige utgivare, anser att Terje Carlsson endast var formell chefredaktör.

Det var i juli som det blev klart att Föreningen Grävande journalisters ordförande Terje Carlsson skulle bli chefredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, som lades ner 1985. Utgivningsbeviset hade köpts av Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Första numret gavs ut i samband med Bokmässan i Göteborg.

Men nu väljer Terje Carlsson redan efter första numret att sluta som chefredaktör eftersom han inte var riktigt nöjd med innehållet i tidningen.

Annons Annons

– Den borde ha gett mer avtryck i andra medier, fått större genomslag, säger Terje Carlsson.

Han förklarar att det är viktigt att det andra numret har ett stort avslöjande som gör att tidningen uppmärksammas och markerar att den är här för att stanna och inte är en engångsföreteelse. Terje Carlsson föreslog att det andra numret skulle komma till julen, men så blev inte fallet.

– Jag tog beslutet att hoppa av då det inte blev ett julnummer. Sedan är det oklart vad det ska vara för tidning. Det är abstrakt och oklart och då kände jag att någon annan får vara chefredaktör.

Terje Carlsson har inte fått något betalt som chefredaktör för tidningen.

– Det är inte anledningen till att jag hoppar av. Däremot ökar kraven på att man har en dialog om tidningens innehåll och att man känner en delaktighet i tidningen. Nu är det ett nytt år och dags att dra igång nya projekt, göra något annat.

Dennis Töllborg anser att Terje Carlsson endast var var formell chefredaktör eftersom en person som var den egentliga chefredaktören, en Mr X, inte kunde berätta att han jobbade för GHT eftersom han då skulle förlora sitt jobb.

– En frilansjournalist ville ha någon ansvarig att jobba emot. Vi behövde en chefredaktör för att styra bort frågor om Mr X, säger Dennis Töllborg.

Terje Carlsson är förvånad över att han inte skulle ha varit chefredaktör eftersom han tituleras chefredaktör i tidningen och det är också den titel han har på den ledare han skrev.

– Jag har arbetat med reportrarnas texter och med fotografer för tidningen i egenskap av chefredaktör.

Fler avsnitt
Fler videos