Teknikstrul i nya Aktuellt
gör att folk blir sjuka

18 april, 2012

De som jobbar med SVTs nya sändningssystem har sjukskrivit sig, har sömnproblem, känner sig misslyckade och är oroliga för att gå till jobbet. Problemen har nu lett till att arbetsmiljöombuden har lämnat in en anmälan till arbetsgivaren.

De tekniska problemen med nya Aktuellt fortsätter. De märks inte lika mycket av tittarna, men bakom kameran jobbar medarbetare hårt för att sändningarna inte ska fallera.
Orsaken till problemen var att SVT samtidigt med lanseringen av förlängda Aktuellt införde ny teknik för att sända ut program, utan att de som skulle använda den fick tillräcklig utbildning. Mozart, som utsändningssystemet kallas, används av bland annat NRK i Norge och tyska TV-kanaler. Problemet var att Mozart inte hade testats tillräckligt för att se om det fungerade med andra system som SVT använder, som grafik- och videosystem.
– Det var olämpligt att starta nya Aktuellt samtidigt som vi bytte sändningsteknik, säger Nina Fahlman, sändningsproducent och som ingår i den grupp som tillsatts för att se över arbetsmiljön i kontrollrummet.

Problemen har lett till att många på redaktionen mår dåligt och därför har skyddsombuden på SVT lämnat in en anmälan till arbetsgivaren rörande arbetsmiljön i nyheternas kontrollrum. Anmälan gäller både fysisk och psykosocial arbetsmiljö och både de som jobbar med nyheter och allmän-TV. I anmälan slog man fast brister på samordning, avsaknad av tydliga direktiv och brist på dialog och kommunikation med de anställda.
SVT har nu tillsatt en grupp bestående av chefer och arbetsmiljöombud som fått i uppdrag att kartlägga de brister som finns. Gemensamt ska arbetsgruppen ta fram ett åtgärdspaket.
– Vi ser allvarligt på anmälan. En arbetsmiljörond genomfördes den 10 april. Företagshäl-sovården kommer nästa vecka (denna vecka) vara på plats vid sändning och kommer vidare att intervjua medarbetare och chefer, säger Heléne Axelsson-Sahlin, HR-chef på SVT.

En annan viktig orsak till att det blev så många fel i början var att sändningsteknikerna fick för lite utbildning på Mozart.
– Vi fick två timmars utbildning i kontrollrummet och då fungerade inte systemet. Vi sändningsproducenter har sedan i november sagt att det vore bättre att börja med ett program, till exempel ABC, så att vi hann köra in oss på det nya systemet, säger Nina Fahlman.

Även journalistklubben på SVT framförde att starten skulle senareläggas men fick inget gehör för sina synpunkter.
Kunde ni inte ha väntat med att införa den nya sändningstekniken?
– Ny teknik, nya arbetsflöden och Aktuellt i en helt ny form har inneburit en stor utmaning. Förändringen av Aktuellt krävde en ny och mer avancerad teknik. Det var av stor betydelse att allt kunde genomföras samtidigt. Arbetsbelastningen på dem som arbetar i kontrollrummen har varit och är stor. De har fått slita hårt. Det beklagar vi, säger Helène Axelsson-Sahlin.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies