Gå direkt till textinnehållet

TCO planerar tankesmedja

TCO har planer på att starta och driva en facklig tankesmedja. Förslaget stöds av bland annat Journalistförbundet och ST. Beslut kommer att tas vid TCOs kongress senare i vår.

Vad ska tankesmedjan göra, Jonas Nordling, Journalistförbundets ordförande, som sitter i TCOs styrelse?
– Anledningen till att vi har diskuterat en tankesmedja är att det i dag inte finns någon fristående tankesmedja som tar upp frågor som berör tjänstemannasektorn. Tankesmedjan fyller en vit fläck på tankesmedjornas karta.

Är det några specifika frågor som berör journalister som tankesmedjan ska ta upp?
– Poängen med tankesmedjan är att den ska ta upp frågor som är breda och som berör hela tjänstemannakollektivet och inte just journalister. Men mycket av de frågor som vi brottas med är de som på lång sikt riskerar att dyka upp inom hela tjänstmannasektorn, inte minst vad det gäller flexibel arbetskraft. Vi kan visa hur det skapar otrygghet.

När är det tänkt att tankesmedjan ska komma igång?
– Först måste varje TCO-förbund ta ett beslut, om man ställer sig bakom bildandet av en tankesmedja och dess ekonomiska förutsättningar. Beslut kommer att tas vid TCOs kongress senare i vår. Om det blir ett ja måste vi gå vidare och lägga ett slutgiltigt förslag, både vad det gäller finansiering och innehåll.

Vilka ska sitta i tankesmedjan?
– Den ska bestå av personer med hög integritet, fristående från TCO. Det är viktigt med integritet, för trovärdighetens skull.

Fler avsnitt
Fler videos