"Tar gärna på mig
att vara arg"

6 augusti, 2013

Samtal med Johan Croneman ger i dag en råsop till mediernas skeva prioriteringar och ”närmast absoluta” högervridning, och sörjer den borttynade grävande journalistiken. - När man hör om de 36 landsbygdsmiljarderna som försvann, har medierna verkligen gjort sitt jobb där?

I sin krönika i DN Kultur i dag skriver Croneman om obefintliga resurser till granskande journalistik, och de prioriteringar som gör att medier rapporterar om prinsens middagsmat men att ingen upptäckt de 36 bortslarvade landsbygdsstödmiljarderna:

”Hur ser den journalist ut som i dag törs gå in till sin chef och dra storyn om de 36 miljarderna och be om att få ägna sig åt den här affären i två tre månader? Det är kanske den tid det tar. Tjenare.”

Varför är du så arg?

- Jag tycker egentligen inte att jag är det, men jag framstår som det eftersom ingen annan är arg. Det är en så jävla verserad ton överallt. Jag tar gärna på mig att vara arg.

- Jag vill röra om och provocera med min text förstås, att man ska börja diskutera hur det ser ut, vilka jobb som görs, hur resurserna fördelas.

Johan Croneman är trött på ”villfarelsen om vänstervridningen” i medierna.

- Så fort det är ett program som ser ut som vänster, om SVTs Lönesänkarna, blir det ett jävla hallå och ifrågasätts från alla håll.

Du skriver att ”Vi har numera en högervridning i medierna som är närmast absolut”. Men det saknas väl inte starka vänsterröster i till exempel DN Kultur eller Aftonbladet?

- Jag skulle verkligen vilja veta vilka de vänsterrösterna är, det sägs alltid att de finns. Vi har medier som domineras totalt av borgerliga röster och borgerliga ägare. Det finns inget som tyder på någon vänsterövervikt i nyhetsrapportering. Tvärtom präglar ägandet rapporteringen.

Har du några konkreta exempel?

- Jag menar inte att den präglas bokstavligt partipolitiskt, men generellt är det så. Att det rotas och grävs så lite relativt sett är ett tecken på att man inte är intresserad av att rota för mycket.

Du har fått mothugg av bland andra Olle Zachrisson på SvD Näringsliv, som pekar på att de visst hårdbevakat Vattenfallaffären som du också tar upp.

- Det vet jag väl att de har tittat på Vattenfallhistorian. Men jag tycker inte att man går till botten med det, och snart en dag är det färdigklickat och då läggs det inte mer på det.

Att flera mediechefer går i försvarsställning hade han väntat sig.

- Klart att Mattsson och Helin och varenda mediechef hoppar fram och pekar. De få som gräver blir ett alibi – titta bara vad vi gör! Men jag säger inte att det inte görs något, jag pekar bara på fördelningen av resurserna. När man hör om de 36 landsbygsmiljonerna som försvann, har medierna verkligen gjort sitt jobb där? Det är media som ska vara på det där först, inte någon utredare som larmar. Det är dåligt.

De få grävare som finns kvar är de som gör det som ett kall, menar Johan Croneman, som själv har flera vänner som tvingats sluta gräva.

- De jag pratar med får aldrig betalt för sitt jobb. Det går inte att sälja saker längre, varken till TV eller tidningar.

- Utan Uppdrag Granskning vet jag inte vad vi skulle göra. De gör ett enormt bra jobb, de är det stora alibit. SVT håller alltid fram dem och tycker att det räcker så, men det gör det ju inte.

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Jonna ons, 2013-08-07 00:20
Nog finns det exempel på att den svenska journalistiken är kraftigt på dekis. Fann detta nyss, om ökända JB-koncernen. En helvetes massa miljoner har gått rakt ned i fickorna på diverse figurer och bolag, och när konkursen är ett faktum får skattebetalarna, dvs du och jag, städa upp och betala. Till och med en halvbegåvad person borde bli lite...irriterad. Vad gör SR (ständigt detta oberoende...) Jönköping, dvs på orten där skolan en gång startade? En intervju med en glasmästare som inte får betalt för en ruta...Så så uselt och inkompetent att man baxnar. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5610229
Inlagt av Adam Rohdin ons, 2013-08-07 02:02
Allt för få känner till livets lagar, som grundar sig på fakta. Handlingens resultat visar om den var rätt eller fel, som faller under det kända begreppet ”orsak och verkan”. Likt människan kan samhället drabbas av sjukdom. Den som är en sann läkare söker den mänskliga sjukdomens orsak. Journalisten som känner kallet, söker med grävande journalistik orsaken till det icke önskvärda i ett växande samhälle.
Inlagt av Lars Westman ons, 2013-08-07 14:06
Det började med soffprogammen i tv när tV2 startades på 70-talet. Billigare att ta folk till studion än åka ut i förskingringen, "stugorna" som det kallades. Och därmed tog nyhetsjournalisterna över och dokumentärens resurser trappades ner. I och med alla nytillkomna kanaler snabbades tempot upp. Att göra en rejäl dokumentär tar tid och bör kosta. Budgetarna minskades. Så började pitchningarna, alltså att göra testrullar och försöka få flera finansiärer. Att få finans och ett beslut att genomföra dokumentären tog mer tid och kraft än själva filmandet. Samtidigt kom trenden med självbespeglande dokumentärer vilket i början var befriande men den politiskt kritiska dokumentären bortprioriterades istället för mer spekulativa teman som sex, våldtäkter, uppgörelser inom familjen o s v. Så krävdes reporter i bild och snabbare klippningar, reklamens formspråk smittade av sej även på dokumentären med musikpålägg och amerikansk formestetik. På 70-talet var svenska filmare ute i världen och prisades för sina nyskapande dokumentärer. Med svenska ögon fick vi se omvärlden. Ärdet filmarna som saknas eller är det i beslutsfattningarna? Ett exempel. När jag 25 år efter Tjernobyl ville undersöka och visa följderna i Sverige om ryktena var sanna om många cancerfall i Norrlandskommuner idag. Fick jag svar från dokumentärredaktionen: 1) Har du fått ok från Filminstitutet? Nej. Då är det kört. 2) Detta borde BBC göra. Jaha skulle vi då köpa det billigt från dom? Har vi inget eget ansvar? Det finns en radio och tvlag om det. Idag har ironiskt nog ett program som Korrespondenterna blivit det närmaste vi kan komma en genomarbetad dokumentär med viktiga ämnen. Och Uppdrag Granskning med avslöjande reportage. Journalistiska produktioner. Men FILMER, ja minuter snuttvis mellan pratsjoken. Ordet alltid viktigare än bilden. I tv som är ett bildmedium...
Inlagt av Herman ons, 2013-08-07 18:25
Onödigt att göra det till en vänster-höger fråga då det bara blir vänster-höger tjaffs då, som inte leder någonstans. Är väl poängen som vanligt i och för sig. Vi har dock inte så många journalister som gör sitt jobb i det här landet längre. Hade sopgubbarna (som exempel) misskött sina yrken lika mycket (det vill säga gått runt och berättat för alla de stöter på vilka åsikter de borde ha om olika saker istället för att sköta sitt jobb - soptömning) så hade det sett ganska risigt ut på våra gator. Nu ser det ganska risigt ut i vår media istället. De är tyvärr inte bara den yrkesgrupp som människor har lägst förtroende för i landet (enligt scb) utan också den yrkesgrupp som är sämst på att lyssna och ta åt sig av kritik. Så inget kommer förändras.
Inlagt av michael fre, 2013-08-09 13:05
70% av journalisterna sympatiserar med dom rödgröna det måste vara en surrealistisk känsla att gå omkring och tro att det är tvärtom men man har länge undrat hur journalisters verklighets uppfattning är och den här artikeln bekräftar att den inte är den bästa.
Inlagt av K Ritiker fre, 2013-08-09 14:44
Jag gillar Croneman i vanliga fall och visst behövs motvallsgubbar, men att påstå att en journalistkår som är 70% rödgrön (och partipolitiskt står LÄNGRE vänsterut än på 70-talet) producerar en högervriden journalistik tangerar det absurda. Vinklingen i i allmänjournalistiken är i stort sett alltid vänster ("underifrån"), och public service och kultursidorna ska vi inte tala om. Instämmer i den fyndiga liknelsen med sopgubbarna ovan. Det är en uppfostringsiver som inte står katekeserans präster efter.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies