Gå direkt till textinnehållet

”Tajmingen inget sammanträffande”

Kina tajmade domen mot Gui Minhai för minsta möjliga medieuppmärksamhet, menar Kinakännaren och journalisten Jojje Olsson.

Numera Taiwanbaserade journalisten Jojje Olsson har länge följt fallet Gui Minhai och skrivit en bok om honom.

Att en dom nu plötsligt kommunicerades utan att någon haft kännedom om rättegången kommer enligt Olsson inte som någon överraskning. Det var tvärtom väntat, eftersom Kina vill ge sken av att vara en fungerande rättstat, skriver Olsson i en analys av domen. Tajmingen är ingen slump, menar Olsson: Kina hoppades att coronaviruset skulle dränka nyheten om domen mot Gui Minhai.

”Detta är en vanlig strategi från kinesiska myndigheters sida. Liksom även exempelvis svenska eller andra myndigheter – eller för den delen företag – tenderar att släppa jobbiga nyheter/rapporter på fredagseftermiddagar, så tenderar Kina att döma ut straff i politiskt känsliga fall när omvärldens blickar riktas någon annanstans. Därför är det extra viktigt att vi nu inte faller i fällan och förringar vikten av det inträffade”, skriver Jojje Olsson i bloggen.

Annons Annons

Tror du att situationen i Sverige, med tilltagande protester mot den kinesiska ambassadören, spelat någon roll för att domen kommer just nu?
– Inte någon större roll jämfört med tajmingen; det har ju snarast handlat om en process med det diplomatiska bråket och det finns ingen särskild händelse som direkt utlösande faktor vad jag kan se, svarar Jojje Olsson.

Jojje Olsson konstaterar också att brottsrubriceringen – att ha försett utländsk aktör med hemliga underrättelser – är en av många gummiparagrafer som Kina använder för att komma åt aktivister och individer som regimen anser problematiska.

”Tack vare brottets natur, kan man avstå från att precisera närmare vad saken gäller genom att hänvisa till att det rör sig om statshemligheter. Detta är något vi bara inte får acceptera”, understryker Jojje Olsson i bloggen.

Fler avsnitt
Fler videos