Gå direkt till textinnehållet

Syrisk journalistgrupp får Dawit-pris

Publicistklubben Västras Dawit Isaak-pris om 10 000 kronor går i år till den syriska reportergruppen Raqqa is being slaughtered silently (RBSS).

Motiveringen lyder:

"Gruppens medlemmar har under en lång tid och med livet som insats verkat för att trotsa IS omfattande censur och föra ut nyheter om situationen i staden Raqqa. Oförtröttligt fortsätter de, även efter den mest kritiska belägringstiden och utan att låta sig skrämmas till tystnad, sitt nödvändiga arbete i en av vår världs just nu mörkaste vrår.”

RBSS:s talesperson Abdalaziz Alhamza är på plats i Göteborg den 5 december och tar emot priset.

Annons Annons

Dawit Isaak-priset delas sedan 2007 ut till enskilda eller organisationer som verkar i Dawit Isaaks anda, för yttrandefrihet, pressfrihet och demokratiska fri- och rättigheter och som har utsatts för en betydande risk i det arbetet.

Samtidigt donerar PK Västra även 5 000 kronor till Kim Wall Memorial Fund, med målet att stötta unga kvinnliga journalister som rapporterar om ”subkulturer, brett definierat, och vad Kim gillade att benämna 'underströmmarna av uppror'”, skriver de i ett pressmeddelande.

På plats att ta emot donationen är Ingrid och Joachim Wall, Kim Walls föräldrar, som berättar om engagemanget med fonden.

Utdelningen sker på Pusterviksteatern i Göteborg den 5 december med start klockan 18.

Fler avsnitt
Fler videos