Gå direkt till textinnehållet

”Syrien har tömts på journalister”

Minst 300 mediearbetare har dödats och lika många fängslats, förts bort eller tvingats i exil. Syrienkriget är det dödligaste kriget för journalister någonsin. ”Den syriska mediesektorn är utarmad”, säger Erik Halkjaer, RSF.

Idag är det tio år sedan oroligheterna i Syrien tog sin början. 400 000 människor har dött. Och de syriska journalisterna och mediearbetarna har betalat ett högt pris för att bevaka kriget.

Reportrar utan gränser har sammanställt hur kriget påverkat Syriens journalister och journalistik. Enligt RSF har minst 300 journalister och medborgarjournalister dödats medan de bevakat artilleribombardemang och flyganfall eller mord genomförda av de stridande parterna. Det kan röra sig om minst det dubbla. Enligt obekräftade uppgifter från organisationen Syrian Network for Human Rights har 700 mediearbetare dödats.

–  Vi menar att så otroligt många dödats och så många tvingats fly att det har utarmat den syriska mediesektorn, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Annons Annons

Hur ser det syriska medielandskapet ut idag?
– Det som finns kvar domineras av regimkontrollerade medier. Regimen har tagit kontroll över stora delar av landet, och försöker kontrollera den bild som ges av landet. Det har lett till att fler journalister åter försöker lämna landet, säger Erik Halkjaer.

Situationen är fortfarande hotfull, men mindre akut än i mitten av 2010-talet då syriska mediearbetare bokstavligen flydde för livet.

– Vi minns bilderna från Homs på medborgarjournalisterna som sitter i fullt bombardemang och filmar. De som flyr nu flyr framför allt från det politiska förtrycket.

Reportrar utan gränser lyckades 2018 hjälpa 30 syriska journalister ut från staden Deraa i södra Syrien, innan den föll.

– De fick asyl i bland annat Frankrike och Tyskland.

Nu försöker organisationen bistå journalister som befinner sig i Idlib i nordvästra Syrien, det sista territorium i landet som fortfarande kontrolleras av jihadistgruppen Hay´at Tahrir al-Sham.

– Vi försöker föra en dialog med flera länder för att se om vi kan få ut journalisterna och ge dem någon form av asyl, säger Erik Halkjaer.

Under de första två krigsåren var regeringen och underrättelsetjänsten de ansvariga för gripandena, sedan dess har jihadistgrupper som Islamiska staten, Al-Nusrafronten och Jaysh Al-Islam stått för en stor del av förföljelsen.

Syrien ligger på plats fyra av de länder som har flest journalister fängslade: just nu 30 personer.

– Samtidigt är 34 bortförda av väpnade grupper, där är Syrien värst i världen, säger Erik Halkjaer.

Är det här en katastrof i det tysta?
– Jag studsade över siffrorna, tänkte: vem har berättat det här? De första åren matades vi av bilder med artillerianfallen, medborgarjournalister som rapporterade under extrema omständigheter, men den rapporteringen har försvunnit, det är inte alls på samma nivå längre.

Delvis kan det förklaras av att dödssiffrorna gått ned; långt fler än hälften av de 300 bekräftat dödade mediearbetarna dog under krigets första tre-fyra år.

– Men medier har inte bevakat det här på det sätt det förtjänar. Syrien har pågått i tio år, landet har tömts på journalister.

Fler avsnitt
Fler videos