Syre tappar driftstöd för två tidningar – ”Jag ska JK-anmäla”
Mediestödsnämnden har avslagit Mediehuset Grönts ansökningar om driftstöd för Syre Stockholm, Syre Göteborg och Syre Global. ”Det är nyckfullt och hotar mediemångfalden”, säger ägaren Lennart Fernström (bilden).
Tidningarna Syre Stockholm, Syre Göteborg och Syre Global bedöms inte vara tre redaktionellt självständiga tidningar utan en och samma publikation. Stöd kan därför utgå för en tidning, inte tre, enligt Mediestödsnämndens beslut.
Nämnden ifrågasätter den redaktionella självständigheten för tidningarna, och menar att eftersom de inte konkurrerar med varandra kan de inte vara berättigade för driftstöd var för sig:
”Syftet med presstödet är att upprätthålla konkurrensen mellan olika tidningar och tidningsredaktioner. Därför måste en tidning vara redaktionellt självständig för att kunna beviljas driftsstöd. Mediehuset Grönt ABs tidningar konkurrerar inte med varandra, utan är utformade för att komplettera varandra. De marknadsförs ofta tillsammans och delar webbplats. I försäljningen uppmuntras prenumeration på flera tidningar. Istället konkurrerar de med tidningar som ges ut av andra bolag.”
Mediestödsnämnden anser också att det är ett problem att Syre, Syre Stockholm och Syre Global har gemensamma lokaler i Stockholm, ”där även det gemensamma arbetet som innefattar Syre Göteborg utförs”. Nämnden uppger att det i dessa lokaler inte finns avgränsningar mellan de olika tidningarnas medarbetare, ”vilket talar för att det inte kan anses ha olika självständiga redaktioner på det sätt som avses i presstödsförordningen”.
Enligt Lennart Fernström, vd och ägare till Mediehuset Grönt som ger ut tidningarna, kan beslutet innebära att man mister tre miljoner kronor i stöd på årsbasis.
– Det är extremt märkligt. Det nämnden slår ner på är saker som varit kända för nämnden sedan tidigare, och som inte varit problem sedan tidigare. Vi hade kunnat slopa att ha en gemensam redigeringsdesk om vi hade vetat att det var ett hinder för driftstöd, säger Lennart Fernström till Journalisten.
Enligt de mätningar som gjorts har de tre tidningarna över 80 procent eget material, något som Lennart Fernström menar borde vara den centrala frågan för nämnden.
– Det är nyckfullt och ett reellt hot mot mediemångfalden. Systemet är plötsligt oförutsägbart och då blir det omöjligt att starta en ny tidning, eftersom det inte går att veta om man kommer att få rätt till stödet.
Vad för åtgärder kommer ni att genomföra för att klara det lägre driftstödet?
– Vi kommer att behöva göra förändringar men jag kan inte svara riktigt än på vad det skulle vara. Vi har fått det här beskedet i dag. En sak jag kommer att göra är att JK-anmäla Mediestödsnämnden. Det går inte att överklaga nämndens beslut, men jag vill att beslutet ska granskas.