Gå direkt till textinnehållet

”Synen på gräv bör ändras”

Bilden av den grävande journalisten och grävjobbet bör ändras om fler kvinnor ska kunna vinna Guldspaden, det sa Journalistens chefredaktör Helena Giertta under en debatt om kvinnors möjlighet att gräva på Gräv i Växjö. Även strukturen på redaktionerna bör ses över, menade Elinor Torp, Guldspadevinnare 2010.

Kvinnor är underrepresenterade i Guldspadetävlingen, både vad gäller inskickade bidrag, nomineringar och vinnare. Under debatten Får kvinnor samma möjlighet att gräva? diskuterade Lars-Göran Svensson från Uppdrag granskning, Elinor Torp från Lag & Avtal, som förra året vann Guldspaden för ett gräv om återvinningsbranschen för Dagens Arbete, och Helena Giertta, chefredaktör på Journalisten, vad detta beror på.

– Bilden av den grävande journalisten är ofta en man som jobbar dygnet runt tills ögonen blöder, för ett avslöjande som leder till att någon får avgå. Om vi kan ändra den bilden tror jag att det skulle hjälpa att få fler kvinnor som jobbar med gräv, sade Helena Giertta.

Elinor Torp höll med om att det finns en viss bild av grävande journalistik som kan förklara varför färre kvinnor gräver och skickar in sina bidrag till Guldspadetävlingen. Men Lars-Göran Svensson ifrågasatte det förslaget.

Annons Annons

– Varför ska man bredda definitionen istället för att ge kvinnor större möjlighet att gräva? Då får man bara fler artiklar med en grävstämpel på sig, så är det löst?

– Jag menar inte att vi ska ändra definitionen, det står redan i stuten för Guldspaden att avslöjanden eller skildranden kan vinna. Men jag har uppfattningen att det är få skildranden som får priset, sade Helena Giertta.

Elinor Torp menade att problemet börjar redan på journalistutbildningarna. Under praktik och senare vikariat får män åka ut på de stora rättegångarna och de ”farliga” jobben, anser hon.

– Jag tycker att man får lära sig tidigt vem som får göra vad, sade Elinor Torp.

Hon tycker att det finns en struktur på redaktioner där kvinnor jobbar mer med feature och män med nyheter, och det måste ses över om man ska få fler kvinnliga grävare.

– Det finns en skillnad i behandlingen av tjejer och killar, det är svårare för tjejer att sticka ut hakan. Vi måste synliggöra de skillnaderna. Redaktionsledningarna har otroligt mycket att göra där, det är viktigt att de ser över vilka som gör vilka jobb, och säger att det är okej för tjejer att ta plats och gräva.

Helena Giertta höll med i resonemanget och tog också upp grävgrupper som ett sätt att få fler kvinnor att gräva.

­- Grävgrupper skulle kunna göra det lättare för kvinnor att ta utrymme, och att gå mellan gräv och det dagliga arbetet.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos