Gå direkt till textinnehållet

Syndikalister säkrar Brands utgivning

För att säkra utgivningen av den anarkistiska tidskriften Brand har syndikalisterna tagit över tryckningen. Brand hävdar att det tidigare tryckeriet gett efter för påtryckningar från Säpo. Brand trycktes tidigare av Katarina Tryck AB i Stockholm. Eftersom polisen i början av utredningen inte hittade någon ansvarig utgivare för Brand lades det juridiska ansvaret i ett första skede på VDn för Katarina Tryck.

För att säkra utgivningen av den anarkistiska tidskriften Brand har syndikalisterna tagit över tryckningen. Brand hävdar att det tidigare tryckeriet gett efter för påtryckningar från Säpo.

Som Journalisten tidigare berättat kommer en av Brands medarbetare, Anna Lundin, inom kort att ställas inför rätta, åtalad för uppvigling. Rättegången gäller en artikel i Brand om kravaller som Säpo anmält till JK.

Brand trycktes tidigare av Katarina Tryck AB i Stockholm. Eftersom polisen i början av utredningen inte hittade någon ansvarig utgivare för Brand lades det juridiska ansvaret i ett första skede på VDn för Katarina Tryck.

Annons Annons

Pressades av Säpo

Under polisförhör, där VDn pressades hårt, frånsade han sig allt ansvar och hjälpte polisen att spåra Anna Lundin. Journalisten har via e-post haft kontakt med ”Mathias” som representerar Brand. Enligt ”Mathias” har Brand fått besked av Katarina Tryck att man vill ligga lågt tills rättegången är över, vilket försenat utgivningen och tvingat Brand att se sig om efter något annat tryckeri.

Enligt Brands hemsida har Säpo skrämt Katarina Tryck att sluta trycka Brand men det tillbakavisas av VDn Bo Bergqvist.

– Brand har självmant sökt ett annat tryckeri och är välkomna tillbaka när de inregistrerat en ansvarig utgivare.

Nu trycks Brand hos Federativ Tryck AB, syndikalisternas tryckeri.

– Historiskt sett står syndikalister och anarkister varandra nära. När utgivningen av Brand äventyrades var det naturligt för oss att gå in, säger Hannele Peltonen, organisationssekreterare på SAC, Sveriges Arbetares Centralorganisation (syndikalisterna).

Ni är inte oroliga att Brand återigen ska skriva något som Säpo kan uppfatta som olagligt?

– Den rädslan får inte styra oss, tryckfrihetsförordningen är viktigare. Man måste få trycka även kritiska artiklar.

Enligt Brand är den åtalade artikeln om kravaller en satir. I debatten har det framställts som att texten mest innehåller skämtsamma påfund, till exempel att man inte ska delta i kravaller klädd i zebrakavaj. Men där finns även uppmaningar till läsarna att träna med bensinbomber, att attackera poliser, tips att kasta glasburkar med ammoniak mot polishundar etcetera.

Rättegången börjar den 2 februari.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos