Gå direkt till textinnehållet

SVTs styrelse diskuterar Weiss

TELEVISION Sveriges Televisions styrelse ska ta upp Lars Weiss skatteplanering vid nästa möte den 22 oktober.

TELEVISION Sveriges Televisions styrelse ska ta upp Lars Weiss skatteplanering vid nästa möte den 22 oktober. Mötet var från början tänkt att helt ägnas åt den nya organisationen på nyhetsredaktionerna. Men Weiss affärer kom emellan.

Weiss har sålt ett bolag till misstänkta bolagsplundrare och på så sätt minskat sin skatt med cirka en miljon kronor.

Chefen för ekobrottsmyndigheten Gunnar Stetler är kritisk till Weiss agerande och ifrågasätter om han är lämplig som SVT-chef.

Så här sa ekobrottschefen till Nyheterna i TV4 i förra veckan: Om Weiss gått in i affären med insikt om vad som skulle inträffa så är han nog mindre lämpad att vara chef för ett granskande nyhetsföretag.

Å andra sidan, om han inte känt till hur den här typen av affärer går till, och vad som skulle inträffa, då brister han så i verklighetsförankring och omdöme att han av det skälet inte bör vara chef för ett granskande företag.

Det finns en oro inom Sveriges Television att granskande reportrar ska förlora sin trovärdighet.

Stig Fredrikson, chef för Aktuellt, svarar i Dagens Nyheter på frågan om Weiss kan tillträda som SVT-chef: ”Ja, det menar jag. Däremot är det en komplikation att det skrivs om hans skatteplanering. Våra egna journalister riskerar att få gliringar när de går ut och granskar andra – ’rensa först framför er egen dörr’. Men det är förstås bra att det grävs, det gör vi själva också.”

Fler avsnitt
Fler videos