Gå direkt till textinnehållet

SVTs soligaste redaktion

Redaktionen har många fans, men de får också reaktioner direkt från tittarna om de gör bort sig. Väderredaktionen på Sveriges Television beskriver sig själv som någonstans mellan nyheter, vetenskap och Bolibompa.

Meteorologerna sitter inklämda i ett hörn av SVTs nyhetsredaktion, nära Utrikes och Aktuellt. Det passerar många SVT-medarbetare förbi gruppchefen Åsa Rasmussens skrivbord, en genväg till den långa korridor som förbinder TV-husets olika avdelningar. Men snart ska de flytta – till ett annat hörn av den stora lokalen.

Den här dagen är fyra meteorologer i tjänst, som alla har sina bestämda uppgifter. Åsa Rasmussen håller på att tråckla ihop tjänstgöringsschemat och Nitzan Cohen arbetar med kvällens vädersändningar. Han förbereder också en del kartor för webben. Nils Holmqvist sköter vädersajten och de sociala medierna. Hans kunskaper om det han ska prata om i nästa dags Morgonstudion – svamp – är begränsad så han får plugga på.

Joel Mellin färdigställer lokala väderkartor på datorn. Han lägger in hemorten Gränna samt Tranås på kartan över Småland.

Annons Annons

– Man får ta sig lite friheter, säger han. De andra meteorologerna tar inte med de orterna så det är populärt i Gränna när det är jag som presenterar Smålandsvädret. Många tittare hör av sig och vill att deras orter ska vara med på kartan.

Prognosunderlaget köps in från SMHI och ser fullständigt obegripligt ut för en lekman, med streck och konstiga krumelurer. Många äldre tror fortfarande att SVTs meteorologer är anställda av SMHI.

– Det hänger nog kvar sedan förr då det stod ”John Pohlman, SMHI” på TV-skärmen, gissar Nitzan Cohen.

Han funderar över var han ska placera solarna på väderkartan. Det är en avvägning – sitter de på fel ställe så kommer tittarreaktioner.

– Just nu är det högtryck med mycket moln och då är det inte så besvärligt. Det är stora ytor med samma väder, berättar han.

Flera av meteorologerna tycker att morgonsändningen är roligast att arbeta med, även om de måste kliva upp i ottan. Det finns mer tid att prata väder med programledarna, det är gäster i studion, det är mer dynamik. Även Sverige i dag har tid för lite mer väderprat. I de vanliga nyhetssändningarna hinns det inte med så mycket.

På SVTs vädersajt skriver meteorologerna artiklar med vädertema.Den korta stund de har i början av Aktuelltsändningen, förutom prognosen, kallar de  ”journalistiskt väder”. Men hur mycket journalister är de?

– Nja, vi är naturvetare och på SVT ser vi oss som kommunikatörer av väder och väderrelaterade händelser, säger Åsa Rasmussen. Det kan vara knepigt att veta vad som har störst nyhetsvärde ibland. Fysikaliska grejer som vi går i gång på kan vara helt ointressant för en lekman. Är vi osäkra kan vi alltid ta hjälp av online-redaktionen.

Den som har mest journalistisk erfarenhet är Pererik Åberg, som arbetat som reporter på ABC, Rapport och Smålandsnytt. Han har också gjort ett kort inhopp som programledare på ABC, programlett programserien Vädrets makter och programmet Meteorologi, mer än bara väder

– Jag har gått Poppius grundkurs och researchkurs, berättar han. Det har varit roligt att arbeta som reporter, man lär sig mycket. Det skulle vara kul att göra det igen, men kanske mer specialiserat på naturvetenskap och väderfrågor.

Pererik Åberg tycker att det är bra att väderredaktionen numera sitter nära nyhets- och online-redaktionerna.

– Vi kommer närmare journalistiken och kan känna oss mer delaktiga i nyhetsarbetet.

Redaktionen har mycket kontakt med sina tittare – vädret engagerar som bekant svenska folket.

– Vi har en del uppmuntrande fans, berättar Åsa Rasmussen. Folk ställer många väderfrågor men klagar också på än det ena än det andra.

”Varför bryr ni er inte om Hallandsvädret?”, kan det låta.

Solligan är också något som får folk att höra av sig. Inte minst kommunernas turistorganisationer ligger på. Många skulle gärna se sina egna orter i listan.

– Solligan kan slå lite fel. Mätstationerna ligger vid kusten så det blir lite ojämnt fördelat. Vi har funderingar på att göra om den till nästa år, säger Åsa Rasmussen.

Ståhej kan det bli om någon av meteorologerna kommer lite för sent eller glömmer att sätta på mikrofonen. På Youtube finns många klipp, bland annat ett där Åsa Rasmussen sprungit in i studion och är så andfådd att hon knappt kan prata.

– Men inget slår den sändning då Nils kollapsade mitt under väderpresentationen, säger Nitzan Cohen. Medierna blev som galna.

Genomslaget för meteorologerna i rutan är stort och de får vänja sig vid att bli igenkända på stan. Åsa Rasmussen säger att hon är noga med att ta upp kändisskapet i samband med anställningsintervjuer.

– Man måste klara de påfrestningar det kan bli. Men man vet ju aldrig i förväg hur man reagerar när något händer.

Populärt hos tittarna är också att skicka in väderbilder som bland annat visas i programmet Sverige i dag och kan ses på SVTs vädersajt. Det redaktionen söker är väderfenomen, inte enbart vackra naturbilder. Flera av fotograferna är särskilt flitiga så bilderna får fördelas rättvist när de publiceras.

– Många är väldigt duktiga och det har hänt någon gång att vi lagt ut uppdrag på dem, säger Åsa Rasmussen.

En vanlig fråga från tittarna är vad meteorologerna pratar om med nyhetsuppläsaren strax innan sändningen är slut. Jag ställer den också.

– Katter kanske, säger Åsa Rasmussen. Det blir det vi pratat om tidigare innan sändning. Har vi inget att säga så säger vi det, säger Åsa Rasmussen.

Ibland kan meteorologerna vara extra uppsluppna och skoja till det i rutan. Men hur roliga får de vara när de ska presentera något så allvarligt som vädret?
– Vi är nog den enda del av nyhetsredaktionen som kan skoja till det i sändning, säger Åsa Rasmussen. Även om vi försöker vara lite roliga är vi ju fortfarande experter på vädret. Vi ligger nog någonstans mittemellan nyheter, vetenskap och Bolibompa.

Joel Mellin är timanställd på SVT. Han delar sin tid som meteorolog med att baka knäckebröd i familjebageriet i Gränna.

Klockan närmar sig inspelningstid för det lokala vädret och Joel Mellin ilar iväg till sminklogen en trappa ner i huset. Ur ett klädskåp letar han bland skjortor, tröjor, kavajer och byxor som stylisten hjälpt honom att välja ut. Sandalerna på fötterna får vara på, de syns ändå inte i sändning.

– Det är tur att vi har en stylist. Det skulle nog bli en del roliga kombinationer om jag skulle välja kläder själv.

Sminkväskan har han med sig in i logen. Den behövs på söndagarna, då meteorologerna får sminka sig själva. Men nu får han hjälp av sminkösen Jennie Wiklund.

– Det tar ungefär fem minuter i sminket för mig. Tjejerna sitter nog där uppåt en halvtimme, gissar han.

Det lokala vädret spelas in i förväg under eftermiddagen. Sammanlagt görs elva olika inspelningar. Är det ungefär samma väder i hela landet kan det bli lite tjatigt.

Inne i inspelningsstudion har Joel Mellin plockat upp den första kartan i datorn. Han ser dem i två monitorer, men handen som pekar mot kartan i bild sveper över en tom grön vägg.

Han hinner säga att det ska bli soligt i både Örebro och Västerås innan han blir avbruten av en tekniker som kommer och ställer in kameran för att få bort grönstick i bilden. Annars är det självkör, ensam i studion, som gäller.

Det tar honom omkring en timme att spela in de elva vädersändningarna. I dag går det fortare när han har oss som publik.

– Det blir oftare fel och man får göra omtagningar när det inte är livesändning, förklarar han. Man skärper sig inte lika mycket.

Tillbaka uppe på redaktionen noterar han att det är dags att byta ut bakgrundsbilderna till det lokala vädret. Hösten har kommit längre nu.

 

FAKTA:
SVT VÄDER
På väderredaktionen arbetar åtta fasta meteorologer och fem timanställda.
Redaktionen medverkar med väderrapporter i de lokala SVT-sändningarna, Rapport, Aktuellt, Sverige i dag och lägger ut material på sajten svt.se/vader/. Där finns artiklar, tittarbilder och svar på många av de väderfrågor tittarna har.
På måndagarna sänds en femdygns-prognos och på torsdagar en tiodygnsprognos i nyhetsprogrammen.

Fler avsnitt
Fler videos