SVT:s Husdrömmar fällt för bristande saklighet

21 september, 2016

GRN-beslut Granskningsnämnden har fällt ett inslag i programmet Husdrömmar för att det strider mot kravet på saklighet. Energiförbrukningen för det hus som byggdes i programmet jämfördes inte med snittet för andra nyproducerade hus.

Det avsnitt av Husdrömmar som har fällts av Granskningsnämnden sändes på SVT 1 den 29 februari i år och handlade om ett par utanför Växjö som byggde ett så kallat passivhus, med låg energiförbrukning. I programmet uppgavs att en normalvilla i samma storlek som passivhuset förbrukar cirka 25 000 kilowattimmar per år, medan passivhusets energiförbrukning är en tiondel av det.

Men det framgick inte i programmet att förbrukningen avsåg genomsnittet för villor i Sverige med direktverkande el och inte snittet för nyproducerade hus, som är betydligt lägre än 25 000 kilowattimmar. Granskningsnämnden anser att det borde ha tydliggjorts, och att programmet därför strider mot kravet på saklighet. 

GRN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies