SVT Text var osakligt om asylinvandring

20 augusti, 2018

GRN-beslut En rubrik i text-tv var så missvisande att SVT bröt mot kravet på saklighet, anser Granskningsnämnden.

”Trots att flyktingpolitiken skärptes: Asylinvandringen i Sverige rekordstor”, hette det i puffrubriken på SVTs text-tv den 22 december förra året. I rubriken till artikeln talades det om ”Rekordhög asylinvandring”. I texten berättades det om 50 100 beviljade upphållstillstånd till och med november 2017.

Text-tv-sändningen anmäldes till GRN för att den enligt anmälarna felaktigt likställde antalet beviljade uppehållstillstånd med antalet asylsökande. Rubriken gav intryck av att det under året kom historiskt många asylsökande till Sverige, fast så inte var fallet, påpekade anmälarna.

SVT pekade i sitt svar på att rubrikutrymmet på text-tv är starkt begränsat och att uttrycket ”asylinvandring” därför var rimligt för att beskriva personer som getts uppehållstillstånd av asylskäl.

Granskningsnämnden håller med anmälarna om att texten kan uppfattas som att SVT likställer antalet beviljade uppehållstillstånd med antalet asylsökande, och att den därför är så pass missvisande att sändningen strider mot kravet på saklighet.

GRN-beslut

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies