SVT-text om flyktingboende prövas inte

29 april, 2013

GRN-beslut SVT Jämtlandsnytt och Mittnytt fälls för osaklighet och partiskhet i flera inslag om ett flyktingboende. Men den del av rapporteringen som bara förekom i textform på SVTs sajt prövas inte eftersom text på SVTs sajt faller utanför det pressetiska systemet.

I inslagen som sändes under vintern intervjuades flyktingar om boendeförhållandena på en campingplats i Jämtland. Bland annat uppgav flyktingarna att rummen inte var tillräckligt uppvärmda. Men campingägaren fick inte komma till tals, trots att det funnits kontakt mellan ägaren och redaktionen. Inslagen fälls därför av Granskningsnämnden för radio och TV.

GRN anser att inslagen var partiska och osakliga, och skriver kort: ”Eventuella brister i saklighet i inslagen får enligt nämndens mening tillskrivas den påtalade partiskheten.”

Men en del av rapporteringen prövas inte av Granskningsnämnden. Mittnytt skrev på sin webbsida i januari att flyktingarna som bodde i ”kalla och eländiga stugor” på campingen snart kunde få flytta in i annat boende. Campingägaren som anmält inslagen menade att detta påstående var ”smått absurt” eftersom det då inte bodde några flyktingar på campingen, och inte hade gjort så sedan mitten av december.

Granskningsnämnden har dock inte mandat att granska textinformation på SVTs webbplats. ”Nämnden vidtar därför ingen åtgärd med anledning av anmälarens kritik i denna del”, skriver nämnden.

Text på SVT.se faller utanför det pressetiska systemet eftersom varken PO eller GRN har som uppdrag att granska det.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies