Gå direkt till textinnehållet

SVT spred felaktig uppgift om flyktingbåtar

Aktuellt i Sveriges Television påstod felaktigt att antalet flyktingbåtar till Australien inte minskat trots repressiv flyktingpolitik. Granskningsnämnden friar men kritiserar inslaget.

Den 13 maj sände Aktuellt i SVT2 ett inslag om Australiens flyktingpolitik och en debatt mellan Centerpartiets Fredrick Federley och Sverigedemokraternas Markus Wiechel. I inslaget visades ett förinspelat reportage från ett australiskt båtflyktingläger där levnadsförhållanden beskrevs som fruktansvärda.

I den efterföljande studiodebatten sade programledaren att målet med lägren var att minska flyktingtillströmningen, men att det inte hade fungerat och att antalet båtar inte har minskat.

Inslaget anmäldes av flera personer som menade att reportaget var två år gammalt och förhållandena inaktuella. Flyktingpolitiken i Australien har sedan dess blivit mer repressiv och flyktingsmugglingen har minskat. Antalet flyktingbåtar har reducerats kraftigt.

Granskningsnämnden konstaterar att påståendet att antalet båtar inte hade minskat var missvisande och att inslaget därför brast i förhållande till kravet på saklighet. Nämnden anser dock att bristen inte var så allvarlig att inslaget strider mot kravet på saklighet. Inslaget ska därför frias. Men kritiseras.

Fler avsnitt
Fler videos