SVT slarvade om vintercyklister

7 september, 2020

GRN-beslut Ett inslag i SVT Nyheter Stockholm om vintercyklande stockholmare blev så missvisande att att det strider mot kravet på saklighet i sändningstillståndet.

I ett nyhetsinslag i februari i år påstod SVT Nyheter Stockholm att antalet vintercyklister i Stockholm mellan november och januari var över 800 000, och att det var en ökning med över 300 000 personer jämfört med samma period 2016.

En person anmälde inslaget till Granskningsnämnden och påpekade att det rörde sig om 800 000 cykelpassager, inte cyklister. Anmälaren hävdade också att SVT medvetet feltolkat statistiken ”för att framföra ett miljöpolitiskt budskap”.

SVT medgav i sitt svar till Granskningsnämnden att formuleringen om antalet personer i efterhand kunde ses som missvisande, eftersom det handlade om just registrerade passager vid åtta olika mätstationer – något som framgick i senare sändningar samt på SVT Nyheters nyhetssajt.

SVT menade vidare att det var en orimlig tolkning att det skulle handla om 800 000 vintercyklande personer i en stad med 960 000 invånare, och att det därför var tydligt att det rörde sig om en språklig otydlighet, ingen medveten feltolkning.

Granskningsnämnden anser i sitt beslut att formuleringen blev så missvisande att inslaget strider mot kravet på saklighet. Däremot avvisar nämnden att inslaget också skulle strida mot kravet på opartiskhet, vilket anmälaren menat.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies