Gå direkt till textinnehållet

SVT skär ner med ytterligare 270 jobb

Sveriges Television planerar dra ner på bemanningen med 270 tjänster. I Stockholm ska 200 tjänster bort och i Göteborg 42, därav alla13 producenttjänster.

Sveriges Television planerar dra ner på bemanningen med 270 tjänster.

I Stockholm ska 200 tjänster bort och i Göteborg 42, därav alla13 producenttjänster.

Lisbeth Carlsson, SJF-klubbens sektionsordförande på SVT i Göteborg är bekymrad över att samtliga 13 producenter och tre studiomän kan komma att försvinna.Tanken är att SVT i stället ska hyra in producenter utifrån vid behov.

Carlsson frågar sig hur SVT ska klara av att leva upp till public service-kraven om man hyr folk för särskilda projekt, folk som kanske också gör produktioner åt olika slags företag.

Ledningen har meddelat att de producenter som nu är anställda är välkomna att komma tillbaka till SVT som visstidsanställda för enskilda projekt.

– Här är stor oro och upprördhet både vad gäller företaget och individuellt, säger Lisbeth Carlsson.

Oron gäller bland annat att den interna idéproduktionen och kreativiteten eftersätts när producenterna försvinner.

Men Gunnar Carlsson, regionchef på SVT i Göteborg anser inte att det blir någon dramatisk förändring. Som på andra håll inom SVT satsar man på en projektstyrd organisation. Projektledare utser den personal som passar för olika ämnen.

– Redan nu leds idéproduktionen av en programgrupp under programchefen, säger Gunnar Carlsson. De lägger ut produktioner inom och utanför företaget.

Han tror till och med att idéutvecklingen kommer att bli bättre med den nya ordningen.

För ett år sen beslöt SVT-ledningen om en nerdragning med 25 tjänster på Rapport och Aktuellt, främst tjänster som rörde bildbehandling och som påverkades av ny teknik.

– SJF-klubben godkände planerna under förutsättning att inga blev av med jobben och att folk fick kompetensutveckling, säger Jan Nylander, Rapport-reporter och ledamot av klubbstyrelsen.

Enligt SVTs nya målorganisation ska 56 tjänster bort från Rapport och Aktuellt.

Nylander understryker att man bland journalisterna numera anser att det i grunden är rätt tänkt att slå ihop Rapport och Aktuellt för att möta konkurrensen från andra TV-kanalers nyhetsprogram.

Men man vänder sig mot sättet att genomföra sammanslagningen. Det blir svårt om 20 av 50 redigerare –40 procent – försvinner, tror Jan Nylander.

Han betonar att TV-redigerare är en viktig yrkesgrupp med den speciella uppgiften att ställa samman bilderna till inslag. Nu vill ledningen att reportrarna ska börja redigera.

– Jag tror inte att det är realistiskt, säger Jan Nylander.

SJF-klubben kräver att inga ska sägas upp och att folk ska få kompetensutveckling. Företaget har lovat försöka tillgodose fackets krav.

Troligen kommer det dock också att bli fråga om avgångsvederlag och avtalspensioner.

Fler avsnitt
Fler videos