SVT sände våldsamheter för tidigt på kvällen

29 november, 2021

GRN-beslut SVT2 sände en turkisk dramaserie där ett barn utsattes för våld i hemmet och en mamma och en pappa slogs, klockan 19.30. För tidigt på kvällen menar Granskningsnämnden, som anser att sändningen strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Avsnittet av dramaserien Själens röda rum anmäldes av en person som ställer sig frågande till om innehållet var lämpligt att sända så tidigt på kvällen.

I sitt yttrande skriver SVT att man bearbetar och klipper avsnitten för att kunna sända dem 19.30. Här har vissa scener som skulle kunna uppfattas som skrämmande inte kunnat klippas bort utan att handlingen och syftet att belysa karaktärernas process skulle ha gått förlorad.

SVT-redaktionen bedömde att seriens tema om hur människor bearbetar och hanterar trauman i barndomen för att läka dem varit så viktigt även för en yngre publik att de nedklippta och bearbetade avsnitten kunde sändas kl. 19.30.

Granskningsnämnden konstaterar i sitt beslut att programmet sändes vid en tidpunkt då varsamhet ska iakttas i fråga om våldsskildringar. Enligt nämndens mening kunde scenerna med slagsmål mellan mamman och pappan och en scen där mamman band barnet vid en stol verka skrämmande för barn.

”Med hänsyn till sändningstiden strider sändningen därför mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft”, skriver de i beslutet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies