Gå direkt till textinnehållet

SVT sände våldsamheter för tidigt på kvällen

SVT2 sände en turkisk dramaserie där ett barn utsattes för våld i hemmet och en mamma och en pappa slogs, klockan 19.30. För tidigt på kvällen menar Granskningsnämnden, som anser att sändningen strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Avsnittet av dramaserien Själens röda rum anmäldes av en person som ställer sig frågande till om innehållet var lämpligt att sända så tidigt på kvällen.

I sitt yttrande skriver SVT att man bearbetar och klipper avsnitten för att kunna sända dem 19.30. Här har vissa scener som skulle kunna uppfattas som skrämmande inte kunnat klippas bort utan att handlingen och syftet att belysa karaktärernas process skulle ha gått förlorad.

SVT-redaktionen bedömde att seriens tema om hur människor bearbetar och hanterar trauman i barndomen för att läka dem varit så viktigt även för en yngre publik att de nedklippta och bearbetade avsnitten kunde sändas kl. 19.30.

Granskningsnämnden konstaterar i sitt beslut att programmet sändes vid en tidpunkt då varsamhet ska iakttas i fråga om våldsskildringar. Enligt nämndens mening kunde scenerna med slagsmål mellan mamman och pappan och en scen där mamman band barnet vid en stol verka skrämmande för barn.

”Med hänsyn till sändningstiden strider sändningen därför mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft”, skriver de i beslutet.

Fler avsnitt