Gå direkt till textinnehållet

SVT-reporters uttalande om invandring kritiseras

En politisk reporter på Sveriges Television gjorde i februari uttalanden om invandringspolitik i Gomorron Sverige. Inslaget innehöll värderande uttalanden som kunde framstå som hennes personliga åsikt. Inslaget frias men kritiseras av Granskningsnämnden.

I ett direktsänt inslag i Gomorron Sverige den 2 februari samtalade två programledare och en politisk reporter från SVT om Sveriges integrations- och migrationspolitik. I samtalet refererade den politiska reportern till ett samtal hon haft med en socialdemokrat om att socialdemokraterna inte vågar röra invandringsfrågan. Därefter sades bland annat följande:

Programledare: ”Men varför är det då så känsligt att tala om migration?”

Politisk reporter: ”Det är känsligt för att den frågan har ju Sverigedemokraterna lagt monopol på. Och skulle då någon annan från de andra partierna ta upp och börja prata om det så blir de genast anklagade för att vara rasister, men jag skulle väl säga att det kanske snarare är att vara realist… för man måste … om man tittar på Europa så är Sverige det land som efter Tyskland tar emot flest asylsökande och tittar man per capita så tar vi emot allra mest.”

Annons Annons

Fyra personer anmälde inslaget. En av anmälarna anser att den politiska reportern gjorde en analys som oreflekterat byggde på och återgav Sverigedemokraternas politik och retorik. En anmälare klagade på att programledarna och reportern verkade vara överens om att flyktingströmmarna till Sverige är för stora.

Granskningsnämnden konstaterar att den politiska reportern är en sådan företrädare för programföretaget för vilken kraven på opartiskhet gäller fullt ut. Enligt nämnden innehöll inslaget värderande uttalanden av den politiska reportern som kunde framstå som hennes personliga åsikt i den kontroversiella frågan.

”Detta innebar en brist i förhållande till kravet på opartiskhet. Mot bakgrund av att utgångspunkten för inslaget var att enskilda kommunpolitiker fört fram att migrationen till Sverige måste debatteras i antal och kostnad, och reporterns uttalanden kunde framstå som referenser till detta, var den påtalade bristen inte så allvarlig att den medför att inslaget strider mot opartiskhetskravet”, skriver GRN i sitt beslut.

Fler avsnitt
Fler videos