SVT: Protester väller in mot Eva Hamilton

29 september, 2010

SVT och bemanningsanställda Efter artiklarna om protesterna mot SVTs behandling av personal från bemanningsföretag stormar nu både fast anställda och medarbetare från bemanningsföretag mot SVT-chefen Eva Hamilton.

I dagens Journalisten beskrivs SVTs beslut att drastiskt skära ned på bruket av personal från bemanningsföretag. På Journalisten.se finns flera artiklar om de senaste dagarnas dramatik. Till redaktionen har idag kommit ett flertal anonyma tips och reaktioner mot Eva Hamiltons förklaring att bemanningsföretagen används för att klara oväntade produktionstoppar, och att det senaste årets arbetstoppar varit både exceptionell och oväntad.

Flera av dem har publicerats i en diskussion om bemanningsfrågan som förs på SVTs intranät.

"Vi är många som dagligen arbetar sida vid sida med personal från bemanningsföretag som utan tvekan ersätter ett permanent arbetskraftsbehov. Hur kan man annars förklara att en och samma bemanningsperson går på vaktlista på årsbasis?" skriver en.

"Jag förstår att Du gärna vill se oss "konsulter" som Nisse från Manpower. Hela konstruktionen ser säkert jättebra ut på pappret. Problemet är bara att så gott som samtliga som arbetar via bemanningsföretag hos Er har varit anställda och blivit uppsagda eller varit vikarier tidigare. Vi blev påtvingade denna anställningsform. Vi har en relation till Svt och Public Service. Det är därför vi är så upprörda. "

Andra talar om känslor av förtvivlan och vacklande hälsa på grund av arbetssituationen:

"Jag har ständigt ont i magen. Jag sover dåligt. Och jag är så stressad att jag vid ett flertal tillfällen glömt vilken tunnelbana jag ska ta för att komma hem, lämnat mina nycklar i dörren, på utsidan och rent allmänt fått allt svårare att komma ihåg saker. Vardagsuppgifter som för de allra flesta kan verka triviala har för mig blivit en mardröm."

I ett brev skrivs om känslor av panik och ångestattacker:

"Varje kväll har jag legat och gråtit för att jag inte vet hur framtiden ser ut och droppen kom förra veckan när jag fick en panikångestattack. Panikångest är när kroppen reagerar på en för lång psykisk press och säger ifrån fysiskt, det är vad som hände mig. Jag ramlade ihop och kunde inte andas, trodde jag skulle dö."
Via telefon till Journalisten under onsdagen säger en bemanningsarbetare, som just fått besked om att inte få arbeta kvar på SVT:

- Värst är att de i SVT-ledningen är så ekonomiskt korkade och inte ser att det kostar så mycket mer. SVT har ju all rätt i världen att säga upp folk vid övertalighet. För företaget vore det otroligt mycket bättre att ha vikariat. Det som sker är inte bara omänskligt, utan ren ekonomisk idioti.

Journalisten har sökt Eva Hamilton, SVTs VD, samt Rapportchefen Morgan Olofsson för en kommentarer under onsdagen.

 

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av kompetent? mån, 2011-12-19 22:19
Tack Paul, fortsätt skriva. Det är mycket som inte kommit fram än.
Inlagt av Anders Andarve mån, 2011-12-19 22:19
“Varje kväll har jag legat och gråtit…”. Vad är detta för något? Verkar vara ett vuxendagis inom media. SVT är ett mediebolag som alla andra och skall hålla sin budget och inget annat.De som skramlar mest nu har förmodligen inget på SVT att göra alls.Hamilton gör självklart rätt som VD att hantera toppar med att hyra in folk. Fast anställa är rent felaktigt. Vad skall dessa nyanställda pyssla med då? Ut med Åsa Nisse gänget och öppna upp för kreativa välutbildade unga journalister.Det finns ju fortfarande folk sen 1970 talet på olika nivåer? De gör inte många knop på dagarna mer än att lalla runt i tofflor med en kaffekopp i näven.
SVT och bemanningsanställda

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies