Gå direkt till textinnehållet

SVT överklagar romregisterdom

En SVT-reporter går nu till Högsta förvaltningsdomstolen för att få ut uppgifter ur Skånepolisens romregister.

En reporter på Sveriges Television Sörmland begärde i april att få ta del av Skånepolisens så kallade romregister. Reportern har inte begärt att få ut namn, adress eller personnummer utan endast postorten för varje registrerad person.

Polisen bedömde att uppgifterna omfattas av sekretess och avslog begäran, ett beslut som reportern överklagade till kammarrätten. 

Kammarrätten gick på polisen linje, och motiverade beslutet med att det inte står klart att uppgifterna om postort på de registrerade kan lämnas ut utan att någon enskild eller närstående till denne lider skada eller men. Journalisten berättade om domen i juli.

Annons Annons

Nu har reportern vänt sig till Högsta förvaltningsdomstolen för att få beslutet hävt. Han har också begärt muntlig förhandling med stöd av Europakonventionen.

SVT-journalisten anser att den svenska offentlighetsprincipen är en civil rättighet, något som inte prövats av Europadomstolen tidigare. Rättsläget är oklart och det är därför av principiellt värde att Högsta förvaltningsdomstolen lämnar ett uttömmande svar i frågan, anser journalisten i sitt överklagande.

Fler avsnitt
Fler videos