Gå direkt till textinnehållet

SVT-klubbens kritik mot ledningen

UPPDATERAD. Journalistklubben vid SVT menar att det behövs ett större mod inom företaget kring vilka som tillåts växa som profiler och vilka program som görs. 

Under den senaste tiden har såväl Sveriges Radio som SVT fått utstå kritik från egna medarbetare, bland annat gällande diskriminering.

I ett upprop på SR riktas hård kritik mot framför allt Sveriges Radios publicistik och för att mångfaldskompetens saknas på redaktionerna. Vilket ledde till ett öppet bråk med ledningen.

VD Cilla benkö har hela tiden sagt att man lyssnat och att man fortsätter att lyssna och arbeta med frågorna.

Annons Annons

Så sent som i helgen publicerade Expressen också ett reportage där ett stort antal nuvarande och tidigare medarbetare inom public service-bolagen ger sina vittnesmål inifrån företaget. 

Bland annat menar SVT-programledaren Pia Herrera att SVT inte uppfyller sitt uppdrag att skildra hela landet. 

”När sammansättningen ser ut som den gör bär alla samma glasögon. Det resulterar i att tonalitet, ämnesval och vinklar blir likriktade och inte ifrågasätts”, säger hon till Expressen. Efter 13 år på företaget har hon fortfarande inte fast jobb och har förlikat sig med att heller aldrig få det.

Journalistklubben vid SVT hade sitt höstmöte förra veckan, som samlade 35 förtroendevalda. Också där kretsade diskussionen kring vikten av mångfald både i programutbud och bland anställda.   

I ett öppet brev skriver de att SVT säger sig ha en ambition att spegla hela Sverige, men de ser ett utbud som ofta riktar sig till medelklass i storstäderna.

”Vi anser att vi ofta är sämre än våra konkurrerande kanaler när det gäller att skildra fler verkligheter. Vi vet att språk, kultur och andra typer av erfarenheter bidrar till ett rikare SVT. Vi vill se ett större mod gällande vilka som tillåts växa som profiler och vilka programidéer som får grönt ljus”, anser de.

I en kommentar till Journalisten uppger programdirektören Eva Beckman och mediedirektören Jan Helin att de är eniga kring att SVT:s utbud ska spegla hela Sverige, och kring synen på medarbetarnas erfarenheter och kompetenser "som centrala" för hur man speglar Sverige i SVT.

”Vi är också eniga om att vi i dag inte är så bra som vi skulle vilja vara”, skriver de i ett mejl. 

”Därför handlar bärande delar av vår nyligen beslutade strategi till exempel om hur vi utvecklar journalistik som ger fler perspektiv och värnar saklighet och hur vi breddar kunskaper och erfarenheter för att bli mer relevanta”, fortsätter de.

Fler avsnitt
Fler videos