Gå direkt till textinnehållet

SVT-klubben samlar utlasade vikariers berättelser

Nu har vikarier på Sveriges Television fått en egen kanal för att dela erfarenheter kring oron för att bli utlasad. Journalistklubben vid SVT ska samla in berättelser under hashtagen #oxåutlasad.

På SVT jobbar omkring 2 000 personer. Men enligt klubben finns färre än tio som har företrädesrätt till en tjänst, och av dem är bara en journalist. I mars höll SVT-klubben årsmöte och krävde att SVT skulle sluta att systematiskt lasa ut vikarier, vilket Journalisten berättat om. Men enligt journalistklubbens ordförande Hanna Nyberg har de inte sett något genombrott till någon förbättring. Nu prövar klubben en ny idé: hashtagen #oxåutlasad.

– Idén till #oxåutlasad föddes på en facklig grundutbildning som vi höll för en tid sedan. Att vi körde igång nu, fast väldigt många får sina utlasningsbesked i maj, beror på att det är många sommarvikarier inne på SVT, berättar Hanna Nyberg.

Tanken är att alla, oavsett anställningsform, ska kunna dela sina vikariatserfarenheter på hashtagen.

Annons Annons

– Vi vill uppmärksamma problemet men också ge vikarierna något att samlas kring. Det kan kännas väldigt tungt och ensamt att riskera att bli utlasad.

Klubben hoppas genom #oxåutlasad även samla historik som kan användas i samtalen med arbetsgivaren om problemen.

Hanna Nyberg säger att utlasningsproblemen alltid kommer upp på alla klubbens kurser och möten.

– Det är förstås väldigt jobbigt och påverkar hela livet för den som riskerar att bli eller blir utlasad. Men det finns också en annan sida – de fast anställda känner frustration när de hela tiden får möta nya vikarier på arbetsplatsen. Och det kostar både arbetstid och pengar för företaget när nya vikarier ska läras upp.

Förutom hashtagen #oxåutlasad har SVT-klubben gjort en lista över vad de anställda på redaktioner där vikarier lasas ut kan göra, allt från att prata med chefer och journalistklubb till att stötta den enskilda vikarien.

-Vi behöver prata mer om problemet och påtala för cheferna vilka konsekvenser det här utlasningssystemet får, säger Hanna Nyberg.

Hon hoppas att idén med #oxåutlasad ska sprida sig.

– Strategin att utlasa vikarier finns inte bara på SVT utan på de flesta mediearbetsplatser. Andra kan också hänga på vår idé.

Fler avsnitt
Fler videos